Harrie van de Laak

1880 - 1944

Harrie wordt geboren op 24 februari 1880 in Vught en woont in Zaltbommel, waar hij eigenaar is van Hotel Gottschalk. Tijdens de oorlogsjaren biedt het hotel regelmatig onderduik aan joodse onderduikers. Of er verraad in het spel is, of dat iemand zich per ongeluk heeft versproken, zal nooit duidelijk worden, maar begin juli 1944 hebben de Duitsers lucht gekregen van Harries hulp aan onderduikers. Op 8 juli wordt hij tijdens een inval voor de ingang van zijn hotel doodgeschoten, samen met de joodse onderduikster Mary Wolf. Harrie is 64 jaar geworden.

Zeven andere onderduikers weten zich op tijd in veiligheid te brengen, maar tijdens dezelfde inval worden drie joodse vrouwen opgepakt en afgevoerd. Zij worden uiteindelijk in Auschwitz vermoord.

In zijn eigen kennissenkring en door de onderduikers die de oorlog hebben overleefd, wordt Harrie herinnerd als een sympathieke en behulpzame man. Desondanks wordt het haar dochter Tilly na de oorlog onmogelijk gemaakt om het tijdens de bevrijding leeggeroofde hotel weer op te starten. Ondanks de hulp die haar vader bood aan onderduikers en joodse vluchtelingen, zijn er in de Bommelse gemeenschap dan nog mensen die het Harrie vooral verwijten dat hij tijdens de oorlog Duitse gasten in zijn hotel heeft gehad.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 12 maart 2020

Wat mooi dat we op die pagina ook een foto zien van het echtpaar Van de Laak en dat we meer over hen kunnen lezen. Ik zal de link doorsturen naar mijn collega. Hartelijk dank voor je reactie, Bertjan!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.