Harrie van de Laak

1880 - 1944

Harrie wordt geboren op 24 februari 1880 in Vught en woont in Zaltbommel, waar hij eigenaar is van Hotel Gottschalk. Tijdens de oorlogsjaren biedt het hotel regelmatig onderduik aan joodse onderduikers. Of er verraad in het spel is, of dat iemand zich per ongeluk heeft versproken, zal nooit duidelijk worden, maar begin juli 1944 hebben de Duitsers lucht gekregen van Harries hulp aan onderduikers. Op 8 juli wordt hij voor de ingang van zijn hotel doodgeschoten, samen met de joodse onderduikster Mary Wolf. Harrie is 64 jaar geworden.

Na de oorlog wil Harries dochter Tilly het tijdens de bevrijding leeggeroofde hotel weer opstarten, maar dat wordt haar onmogelijk gemaakt; vanuit de gemeenschap wordt het haar vader verweten dat hij tijdens de oorlog Duitse gasten in zijn hotel heeft gehad.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.