H. Buijsen (bron: R.W. Catsburg, Heemkundekring De Steenen Kamer, Steenbergen)

Harry Buijsen

1926 - 1949

Harry wordt geboren op 1 april 1926 in Kruisland als zoon van Franciscus Buijsen en Johanna Vergouwen. In de zomer van 1946 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij als korporaal wordt ingedeeld bij het 5 Eskadron Pantserwagens van het Regiment Huzaren van Boreel.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Harry voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind februari reist hij met de Kota Inten via Engeland – voor verdere uitrusting – naar de Oost. Na een zeereis van een kleine maand komt hij aan in de haven van Padang op Sumatra. Daar krijgt Harry aanvullende opleiding en loopt patrouilles om tropenervaring op te doen.

Na lange, vruchteloze pogingen tussen Nederland en de Republiek om het Akkoord van Linggadjati uitgevoerd te krijgen, geven Den Haag en Batavia legercommandant S.H. Spoor toestemming om met ingang van 21 juli 1947 de Eerste Politionele Actie te beginnen. Doel is het weer onder Nederlandse controle brengen van economisch vitale gebieden op Java en Sumatra, om zo de Republiek naar de onderhandelingstafel te dwingen. Voor de Nederlandse militairen raken de gebeurtenissen na maandenlang wachten en beperkte acties langs de demarcatielijnen plotseling in een stroomversnelling. Harry trekt dan met zijn peloton vanuit Padang op om het omliggende gebied veilig te stellen. Alle doelen worden zonder veel moeilijkheden gehaald. Na afloop van de Actie worden de huzaren van de pantserwageneskadrons als reguliere infanterie ingezet.

Als in de loop van 1948 onderhandelingen tussen Nederland en de Republiek opnieuw stuklopen, wordt met ingang van 19 december 1948 de Tweede Politionele Actie begonnen. Voor Harry is de bezetting van Fort de Kock dan het hoofddoel. Nadat dit fort op de derde dag van de Actie wordt ingenomen, wordt het eskadron ingezet voor de beveiliging van het onrustige binnenland, waar revolutionaire strijders de Nederlandse konvooien regelmatig onder vuur nemen. Pas na een maand intensieve patrouille zijn de wegen weer veilig begaanbaar.

Desondanks houdt ook daarna de onrust aan en blijven de Nederlandse soldaten doelwit van aanslagen en hinderlagen. Tegen deze achtergrond sneuvelt Harry op 9 april 1949 tussen Sidjoensjoeng en Padang. Hij is 23 jaar geworden vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marijke van der Logt zei op 9 november 2022

Mijn moeder, Betsy Vergouwen, had het vaak over deze neef, met wie zij een goede band had. Er werd nog een brief van hem bij haar bezorgd nadat al bekend was dat hij was gesneuveld. Zij is nu 94 en ik heb haar dit stuk laten lezen en zijn foto laten zien. Heel bijzonder voor haar.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 10 november 2022

Wat mooi om te lezen dat je moeder deze pagina heeft gevonden, Marijke. En heel bijzonder dat ze na zijn overlijden alsnog een brief mocht ontvangen die hij geschreven had. Hartelijk dank voor je reactie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.