J.J. van Buitenen (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Johannes van Buitenen

1922 - 1944

Johannes wordt geboren op 1 oktober 1922 in Rucphen als zoon Johannes van Buitenen senior, de latere burgemeester van Rucphen. Hij woont in Rijsbergen, waar hij werkt als gemeenteambtenaar. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij actief in het verzet, maar over zijn precieze activiteiten is niets bekend. Hij wordt na arrestatie echter in kamp Vught vastgezet en daar aan het werk gezet op het Philips-Kommando. Zijn vader biedt dan nog aan om de plaats van zijn zoon in te nemen, maar daar gaan de Duitsers niet op in.

Op enig moment pleegt Johannes sabotage in de werkplaats door de drijfriemen van een machine door te snijden. De vernieling ziet er zo overduidelijk als opzet uit, dat de andere gevangenen van het Philips-Kommando de riemen willen vervangen om de sabotage te verhullen en zo represailles te voorkomen (ze kunnen niet doen alsof de banden versleten waren geraakt). De kampleiding komt echter te weten wat er is gebeurd en laat Johannes vastzetten en hardhandig verhoren. Hij weigert echter namen te geven of iets over zijn verzetswerk te zeggen. Daarop wordt Johannes ter dood veroordeeld en op 23 juni 1944 in het kamp gefusilleerd. Johannes is 21 jaar geworden.

Zijn vader is als burgemeester tijdens de bezetting op zijn post gebleven en hoewel hij geen actieve collaborateur is, wordt hem in 1945 te grote toegeeflijkheid richting de Duitsers verweten. Als gevolg daarvan wordt hij eervol, maar gedwongen ontslagen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

a m c j willemse zei op 26 maart 2018

vader was mogelijk de burgemeester,wonend in rucphen, die de duitsers teveel terwille was. maar geen NSBer. Als goeie nsbers zouden we dat geweten hebben. maar van de moord ( ? ) heb ik ook nooit gehoord. j j van buitenen 10-1-1922. dood juni 1944 in kamp vught,,waar mijn vader precies een jaar later na 8 mei bijna verhongerd werd.

J van der Werf zei op 4 mei 2019

Inderdaad zoon van de burgemeester van Rucphen uit die tijd. De burgemeester heeft vergeefs verzocht in de plaats van zijn zoon in detentie te gaan nadat JJ opgepakt was ivm verzetsactiviteiten.
Vader is na de oorlog onvrijwillig eervol ontslagen omdat hij als burgemeester op zijn post was gebleven tijdens de oorlog zonder aanwijzingen van nadrukkelijke collaboratie.

JJ is waarschijnlijk gefusilleerd na sabotage bij tewerkstelling (Bron: http://www.philips-kommando.nl/erfgoed/interviews.php?tonen=Ja&pagina=t…)

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Beste J. van der Werf, hartelijk dank voor de informatie over J.J. van Buitenen. We nemen het mee voor in zijn biografie in de definitieve eregalerij die dit najaar zal worden gepresenteerd.

Jan van Buitenen zei op 17 december 2021

Dit gelezen op 17.12.2021
Ben bezig met een artikel over mijn grootvader.
Tevens stamboom onderzoek

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 20 december 2021

Beste Jan, dankjewel voor je reactie. Ik hoop dat ons levensverhaal over jouw grootvader je van dienst heeft kunnen zijn bij jouw onderzoek. Of heb je wellicht nog aanvullingen voor ons bij zijn levensverhaal?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.