H.E.R.O. Engels (bron: De Vrije Philips Koerier, 18 september 1946)

Harry Engels

1919 - 1945

Harry wordt geboren op 13 september 1919 te Batang Serangan in Noord-Sumatra, als zoon van een Nederlandse vader en een Indische moeder. Zijn vader vertrok naar Nederlands-Indië om daar planter te worden. Harry keert samen met zijn broer voor opleiding terug naar Nederland. Hij is werkzaam als assistent op het chemisch laboratorium van Philips, maar tegen het einde van de Duitse bezetting verblijft hij als student aan de Koloniale Landbouwschool in Deventer.

Samen met zeven andere verzetsstrijders vormt Harry op 8 april 1945 een kleine knokploeg die probeert de toenmalige brug bij de smeeroliefabriek Twentol te behouden. De Duitsers zouden de brug willen verwoesten om de Canadese opmars van die kant te hinderen. De knokploeg bestaat voor het grootste deel uit lichtbewapende studenten; geen partij voor de Duitse soldaten.

In de ochtend van 10 april loopt een Duitse militair op de verzetsstrijders in die zich in de fabriek hebben verscholen. Na een worsteling wordt de Duitser buiten gevecht gesteld. Hij smeekt om zijn leven en zweert dat hij de schuilplaats niet zal verraden, waarop de groep hem laat gaan. Het duurt niet lang voordat de Duitsers de fabriek omsingelen en het vuur openen. In de loop van het gevecht, waarbij twee verzetsstrijders de dood vinden, wordt de fabriek in brand geschoten. Een student weet te ontkomen, de andere vijf worden overmeesterd en afgevoerd. Vier mannen en een vrouw worden door twee gewapende Duitsers naar het speeltuintje op de Snipperlingsdijk gebracht, waar ze door een vuurpeloton worden geëxecuteerd. Een Duitse soldaat, Ernst Gräwe, weigert te schieten en wordt door de commandant samen met de verzetsstrijders gefusilleerd.

Harry is een van de terechtgestelde verzetsstrijders. Hij is nog niet onmiddellijk dood, maar overlijdt later die dag onderweg is naar het ziekenhuis. Harry is 25 jaar geworden. Tegen de avond van 10 april, diezelfde dag, is Deventer bevrijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jaco kluth zei op 11 februari 2020

Harry was/is mijn oom

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 12 februari 2020

Bedankt voor je reactie, Jaco! Wat bijzonder dat je hier dit eerbetoon aan je oom bent tegengekomen. Werd er in jouw familie weleens iets over hem verteld?

Cristel zei op 15 december 2021

Harry was de broer van mijn oom. Oom Richard Engels (geb. 10-3-1917) trouwde met de zus van mijn moeder. Helaas heeft hij het nooit over zijn broer of zijn eigen verhaal verteld, met niemand. Mijn oom zou aan de Birmalijn hebben gewerkt. Hij is in 1994 overleden. Dankjewel dat ik via deze site iets over hen en hun afkomst kan lezen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.