H.P.C. Hens (bron: WaalwijkWiki, Heemkundekring De Erstelinghe, Waalwijk)

Harry Hens

1904 - 1940

Harry wordt geboren op 8 mei 1904 in Waalwijk, waar hij woont met zijn vrouw en vier kinderen. In Waalwijk werkt hij als hoofdboekhouder bij de firma Teurlings, totdat hij in het kader van de algemene mobilisatie onder de wapenen wordt geroepen. Als adjudant-onderofficier dient Harry bij de infanterie en wordt tijdens de meidagen van 1940 ingezet bij de verdediging van Holland. Daar neemt hij deel aan de zware gevechten bij Lage Zwaluwe en rond de brug bij Keizersveer. Op 13 mei wordt deze door terugtrekkende Nederlandse troepen opgeblazen om de Duitse opmars te hinderen.

Harry overleeft de strijd, maar heeft veel soldaten om zich heen zien sneuvelen en keert als een ontredderde, gebroken man terug naar zijn gezin. De dood van zijn kameraden blijft hem maandenlang achtervolgen en de mentale hulp die hem wordt geboden om de traumatische ervaringen te verwerken, sorteren nauwelijks effect.

Op zaterdag 10 augustus 1940 vindt agent Van Berkel zijn levenloze lichaam in het Afwateringskanaal. Harry, 36 jaar, is door verdrinking om het leven gekomen en wordt vier dagen later met militaire eer in Waalwijk begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rick van Nooij zei op 14 december 2017

Hendrikus "Harrie" Petrus Cornelis Hens, was tot de mobilisatie hoofdboekhouder bij de firma Teurlings. Heeft in de Meidagen gevochten bij de brug van Keizersveer. Keerde na de capitulatie als een gebroken man terug naar huis. De dood van zijn kameraden heeft hem niet meer losgelaten.
Op Zaterdag 10 Augustus 1940 wordt zijn levenloze lichaam gevonden in het Afwateringskanaal (Drongelens Kanaal). Hij liet een vrouw en 4 kinderen achter.
Begraven op 13 Augustus 11940 op het Kerkhof achter de St.Janskerk in Waalwijk onder grote belangstelling van de Waalwijkse bevolking. Collega-onderofficieren begeleidden de kist.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Rick, nog bedankt voor de eerdere aanvullingen! We hebben het verwerkt en nemen zijn verhaal mee voor de definitieve eregalerij van 2019.

Harrie Hens zei op 9 mei 2019

Mijn opa en ik hadden dezelfde voornaam.
Alleen schrijf je die van mijn opa met een 'y', Harry dus
Mijn opa was dusdanig in de war van het dood geschoten zien worden van zijn kameraden bij de brug van Keizersveer dat hij na een zoektocht door familie uiteindelijk gevonden werd in Zeeland. Bij thuiskomst bleek al snel dat hij niet alleen gelaten moest worden. Dat gebeurde op een onbewaakt moment op 10 aug 1940 toch. Er zijn vanaf dat moment 2 versies met betrekking tot zijn overlijden. De ene versie geeft een ongeluk als doodsoorzaak, de tweede versie spreekt van zelfdoding.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Dag Harrie, bedankt voor de toelichting. Heel triest wat er met uw opa is gebeurd, te meer omdat men met dit soort sterfgevallen destijds nauwelijks naar buiten kon komen. En dat terwijl het heel begrijpelijk is en vaker gebeurde dan wordt beseft.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.