F.A. Hensen (bron: WaalwijkWiki, Heemkundekring De Erstelinghe, Waalwijk)

Frans Hensen

1896 - 1943

Frans wordt geboren op 28 september 1896 in Waalwijk en is getrouwd met Corry Jansen. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als bedrijfsleider in de schoenenindustrie en anderhalf jaar in het Zuid-Afrikaanse Durban te hebben gewerkt, keert hij in 1924 terug naar Waalwijk. Daar begint hij voor zichzelf in de handel van leerafval en verhuist daarvoor achtereenvolgens naar Nijmegen en Arnhem.

In 1935 wordt Frans bezocht door A.J.J. Vrinten uit Kaatsheuvel, een neef van zijn vrouw, die hem benadert met de vraag of hij voor de Nederlandse regering inlichtingenwerk in Duitsland wil verrichten. Frans stemt ermee in, maar is zich er aanvankelijk niet van bewust dat Vrinten niet voor de Nederlandse, maar voor de Britse inlichtingendienst SIS werkt (Vrinten werkt hiervoor vanuit een nevenbureau van het Passport Control Office dat zich in Rotterdam voordoet als “Agentuur- en commissiehandel Zaal & Co”). Feitelijk wordt Frans gevraagd of hij spionnen voor de Britten in Duitsland wil werven. Hij weet uiteindelijk dertig personen bereid te vinden die als spion in Duitsland willen optreden, hoewel de kwaliteit van hun werk weinig voorstelt en de verstrekte inlichtingen vaak niet met de werkelijkheid stroken. Een van de geronselde spionnen blijkt een dubbelagent te zijn: Gerhard Bisseling uit Emmerich, tevens een oude buurman van Frans die in 1940 inlichtingen verzamelt over de vestingen rond Utrecht. Frans weet hem op aandringen van Vrinten, die hem wijst op zijn burgerplicht, in de val te lokken. Op 6 april 1940 wordt Bisseling vastgezet in Waalwijk. Daar zou hij uiteindelijk slechts drie maanden blijven; op 6 juli wordt hij door de Duitsers vrijgelaten.

Als de Duitsers Nederland op 10 mei 1940 binnenvallen, slaat Vrinten op de vlucht met achterlating van zijn gehele persoonsadministratie die niet lang daarna in Duitse handen valt. Dit ernstige verzuim zou vele levens kosten. Frans wordt op 7 oktober 1940 gearresteerd en naar het zogenaamde ‘Oranjehotel’, de strafgevangenis in Scheveningen binnengebracht. Daar wordt hij vaak en onder zware mishandeling verhoord. Hij laat niets los, maar het door Vrinten achtergelaten materiaal is te belastend. Hij kan niet geloofwaardig doen alsof hij van niets weet. Frans wordt uiteindelijk naar de Klingelpütz-gevangenis in Keulen overgebracht, waar hij opnieuw aan verhoor wordt onderworpen. In oktober 1942 wordt uiteindelijk naar de Plötzensee-gevangenis in de Berlijnse voorstad Charlottenburg gebracht, waar hij met zeven anderen voor de Duitse rechtbank moet verschijnen. Deze veroordeelt Frans op 27 november tot de doodsstraf. Als buitenlander had hij levenslang kunnen krijgen, maar Frans heeft onder andere in de kwestie met dubbelagent Bisseling actief tegen het belang van Duitsland gehandeld en dus wordt de hoogste straf tegen hem geëist.

Frans wordt teruggebracht naar de Plötzensee-gevangenis, waar hij op 5 april 1943 wordt onthoofd. Hij is 46 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.