H.G.M. Koopmans (bron: Oorlogsgravenstichting)

Harry Koopmans

1906 - 1944

Harry wordt geboren op 27 januari 1906 in Breda en woont in ’s-Hertogenbosch, waar hij kapelaan is van de Antonius van Paduaparochie. Tijdens de Duitse bezetting is hij vermoedelijk actief in het verzet als hulpverlener aan onderduikers.

Als de beruchte collaborateur Piet van Bussel, bijgenaamd ‘De Kin’, op 8 augustus 1944 op klaarlichte dag in de stad wordt geliquideerd door het verzet, voeren de Duitsers onmiddellijk represailles uit.

De volgende dag, 9 augustus, staan agenten van de Sicherheitsdienst (SD) bij de pastorie aan het Duhamelplein voor de deur. Ze vragen naar kapelaan Koopmans, maar in plaats van hem voor de deur af te wachten, gaan de agenten achter de dienstbode aan de trap op en confronteren Harry op zijn werkkamer. Even later, nadat hij is ondervraagd, komt hij naar buiten gerend met de Duitsers achter hem aan. Hij rent het plein op, maar wordt dan door zijn achtervolgers beschoten. Dodelijk gewond valt hij neer en overlijdt korte tijd daarna ter plaatse. Harry is 38 jaar geworden. Mgr. Mutsaerts zendt nog een verzoek aan Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart om zijn lichaam vrij te geven voor begrafenis, maar dat wordt geweigerd vanwege de recente liquidaties in de provincie. Harry’s lichaam wordt twee dagen later naar kamp Vught overgebracht en daar vermoedelijk gecremeerd.

In ’s-Hertogenbosch is het Kapelaan Koopmansplein naar hem genoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.