Harry van der Sande

1921 - 1944

Harry wordt geboren op 4 januari 1921 in Teteringen en woont in Breda, waar hij werkt als bouwkundige. Tegen het einde van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij de Ordedienst (OD) in zijn woonplaats.

In september 1944 hebben de geallieerden de Nederlandse grens in oostelijk Noord-Brabant gepasseerd en lijkt ook de bevrijding van West-Brabant aanstaande. Het kanonnenvuur verderop in België is daar langs de grens al goed te horen. Tegen deze achtergrond richt OD-verzetsman Paul Windhausen, kunstdocent in Breda, een radiopost op in de boswachterswoning van de familie Neefs op de Vloeiweide bij Rijsbergen. Deze radiopost zou de oprukkende geallieerden vanuit het nog bezette gebied ondersteunen door inlichtingen door te seinen. Aangezien de bevrijders al binnen een paar dagen worden verwacht, wordt de post slechts licht bewapend. Harry wordt ingedeeld bij de bewakingsgroep van de post en de nabijgelegen droppingsplaats.

Op dat moment komt de geallieerde opmars onverwachts tot stilstand. De aanvoerlijnen vanuit Noord-Frankrijk zijn te lang geworden en de troepen uitgeput. Spoedig stroomt het gebied ronde Vloeiweide vol met Duitse militairen die voor de geallieerden uit zijn gedreven en nu standhouden langs het stilgevallen front. De verzetsstrijders op de radiopost zitten praktisch gevangen in de boswachterswoning; met de dag wordt het gevaarlijker.

Uiteindelijk wordt de post ontdekt en in de vroege ochtend van 4 oktober 1944 door een groep Duitsers en enkele Nederlandse collaborateurs overvallen. Als het verzet enkele Duitsers neerschiet, breekt een felle slag rond de woning los. In het vuurgevecht komen onder ander Paul Windhausen, moeder Neefs-Koijen en drie van haar kinderen om het leven. Harrie onderneemt samen met verzetskameraad Johan Oberg een vluchtpoging, maar wordt vijf honderd meter van de woning doodgeschoten. Zijn lichaam wordt na afloop van de aanval gevonden. Harry is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.