H. Hendriks (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Hein Hendriks

1893 - 1944

Hein wordt geboren op 6 januari 1893 in Boxmeer en woont met zijn vrouw en drie kinderen in Cuijk. Hij is elektromonteur van beroep en tijdens de Duitse bezetting is hij als illegaal werker actief in het verzet. In de herfst van 1943 wordt geheim agent Wim Schreinemacher gedropt tussen Mook en Malden. Hij komt in Katwijk aan de Maas terecht, waar hij contact legt met opperwachtmeester Joannes Verkoelen. Deze verwijst hem naar Hein, die Wim bij hem laat bivakkeren. Via de verzetsgroep Oost-Brabant keert hij terug naar het Verenigd Koninkrijk, maar onderweg is vermoedelijk ergens verraad gepleegd. In de nacht van 20 op 21 mei 1944 wordt Hein thuis door de Duitsers gearresteerd en via de gevangenis in Arnhem en de SD-Polizeigefängnis Haaren naar kamp Vught gebracht. Bij Hein thuis is geen bewijs aangetroffen van zijn betrokkenheid bij het verzet en dus wordt hij in Vught veelvuldig en hardhandig verhoord. Op 5 september 1944 wordt Hein in het kamp gefusilleerd. Hij is 51 jaar geworden. Zijn ring en trouwboekje worden na de oorlog door geallieerde troepen merkwaardig genoeg gevonden in het concentratiekamp Bergen-Belsen en naar zijn vrouw teruggestuurd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hein Veld zei op 28 april 2018

Hendrikus Hendriks

Hen Hendriks woont tijdens de oorlog met zijn vrouw en drie kinderen in Cuijk. Van beroep is hij elektricien en als illegaal werker betrokken bij de Radio Centrale. Tegen het einde van 1943 verleent het gezin onderdak aan geheim agent Wim Schreinemacher. Wim is met een andere parachutist tussen Mook en Malden gedropt vanuit een Engels vliegtuig en via het veer bij Katwijk naar Cuijk gekomen. Van daaruit vertrekt Wim naar Vught waar hij zijn opdrachten uitvoert en in contact komt met de verzetsbeweging Groep Oost-Brabant. Voor zijn vertrek naar Engeland neemt hij nog contact op met de familie Hendriks en laat ze weten dat hij veilig is aangekomen in Vught.

Alles lijkt goed te gaan, tot de nacht van 20 op 21 mei 1944. Om 1 uur staat het huis van Hendriks volop in de schijnwerpers. Hen wordt door de Sicherheitsdienst gearresteerd en het hele huis wordt doorzocht. Niets wordt er gevonden en er is geen enkel bewijs van Hen’s betrokkenheid bij het verzet. Toch wordt hij voor verhoor naar Arnhem overgebracht en komt hij uiteindelijk via Haaren (kamp politieke delinquenten) in Kamp Vught terecht.

Kamp Vught (Konzentrationslager Herzogenbusch) was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en het door nazi-Duitsland geannexeerde gebied en viel rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn. Op 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) wordt het kamp met grote spoed ontruimd, de meeste gevangenen worden in veewagons per trein naar Duitsland afgevoerd.
De in het kamp aanwezige leden van de Landelijke Onderduikorganisatie en de Limburgse Onderduikorganisatie worden echter gefusilleerd.

Op 5 september 1944 is dit ook het lot van Hen Hendriks. Om 6:30 wordt ook hij door de Duitsers in Vught gefusilleerd.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 april 2018

Bedankt voor de informatie, Hein! Ik heb de gegevens in ons bestand aangepast.

martin de Rooij zei op 5 mei 2018

Hein, zoals hij in onze familie werd genoemd, staat vermeld op de site van Kamp Vught. Met de volgende gegevens;

Hendriks, Hendricus
Geboren te Boxmeer op 6 januari 1893
Gestorven te Vught op 5 september 1944, 51 jaar

Hendricus woont tijdens de oorlog samen met zijn vrouw en drie kinderen in Cuyk. In de late herfst van 1943 worden er tussen Mook en Malden twee agenten gedropt, een van hen, Wim Schreinemacher komt terecht in Katwijk een gehucht bij Cuyk. Wim zoekt daar contact met opperwachtmeester Verkoelen die hem naar Hendricus verwijst. Hendricus is als illegaal werker betrokken bij de Radio Centrale.
Na een week bij Hendricus te hebben gebivakkeerd vertrekt Wim richting Vught, hij voert zij opdracht uit en komt in contact met de verzetsbeweging Groep Oost-Brabant.
Daarop wordt Wim weer naar Engeland gebracht. Er moet iets zijn misgegaan of verraad in het spel zijn geweest. Want in de nacht van 20 op 21 mei staan de Duitsers bij Hendricus voor de deur. Hij wordt naar Arnhem gebracht en komt uiteindelijk via Haaren in kamp Vught terecht. In Vught wordt Hendricus veelvuldig ondervraagd en gemarteld, de Duitsers hebben bij hem thuis niets gevonden en geen enkel bewijs van zijn betrokkenheid bij het verzet.
Op 5 september 1944 wordt Hendricus door de Duitsers te Vught gefusilleerd. Zijn trouwring en zijn trouwboekje worden na de oorlog door de geallieerde troepen in concentratiekamp Bergen-Belsen gevonden en naar zijn vrouw gestuurd.

Wachtmeester Verkoelen wordt door de Duitsers in Bergen-Belsen omgebracht.

Bronnen:
- Sterbebuch
- Erelijst NIOD
- Archief Hetty Voute
- Bevrijd Cuyk onder vuur, blz. 108

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 8 mei 2018

Dag Martin, hartelijk dank voor het verhaal van Hein Hendriks. We gaan ermee aan de slag!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.