H. Nieuwkoop (bron: H. van Beek)

Hendrik Nieuwkoop

1925 - 1944

Hendrik wordt geboren op 3 januari 1925 in Heusden als zoon van Adam Nieuwkoop en Johanna Juinen. Hij woont in Tilburg, waar hij als monteur werkzaam is. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij mogelijk betrokken in het verzet, maar over zijn eventuele verzetsactiviteiten is niets bekend. Hij wordt echter op 27 oktober 1944 samen met acht andere verzetsstrijders gefusilleerd in kamp Westerbork. Hendrik is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Esserveld te Groningen.

Op het monument van Esserveld wordt abusievelijk 20 oktober 1944 als overlijdensdatum genoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hetty van Beek zei op 5 juni 2020

Ik heb gisteren het herdenking monument in Westerbork bezocht, waar mijn oom zijn naam staat met de datum: 27 oktober 1944.
Ook heb ik het grafmonument op begraafplaats Esserveld in Haren GR. bezocht. Hier staat echter 20 oktober 1944 vermeld.
De groep van 27 okt. op Westerbork is dezelfde groep van 20 okt. bij het graf op Esserveld. Heeft iemand een idee hoe dit kan?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 8 juni 2020

Beste Hetty, dank voor je reactie. Ik heb nog even bij mijn collega Frank nagevraagd of hij wellicht meer informatie heeft, maar hij heeft bij het uitzoeken van de informatie voor deze website helaas niet meer kunnen vinden. De Oorlogsgraven-stichting baseert zich in elk geval op de overlijdensakten en noemt 27 oktober 1944 als overlijdensdatum (hetzelfde als monument Westerbork). Op het monument in Haren staat echter 20 oktober 1944, maar waar dat op is gebaseerd, hebben we helaas niet kunnen achterhalen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.