Johannes van den Nieuwenhuizen

1898 - 1942

Johannes wordt geboren op 15 juni 1898 in Dongen. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij de rang van sergeant bij de infanterie bekleedt.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Marinus ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden capituleert het KNIL op 8 maart 1942 op Java. De snelheid van de invasie dwingt de Japanners echter om prioriteit te geven aan de inname van de meest strategische punten in de immense archipel. Als gevolg daarvan hebben de Japanners daarna nog maanden nodig om ook de afgelegen eilanden en meest geïsoleerde gebieden op de grotere eilanden in hun grip te krijgen. Generaal Hein ter Poorten, legercommandant van het KNIL en ondertekenaar van de capitulatie, geeft zelfs opdracht aan de militairen om de overgave te negeren en op eigen initiatief de strijd tegen de bezetter voort te zetten. Zodoende ondervinden de Japanners op verschillende plaatsen nog felle tegenstand van KNIL-eenheden die tot dan toe buiten de gevechten zijn gebleven. In het noorden van Sumatra is zelfs sprake van een actieve verzetshaard. Johannes, dan in Atjeh, behoort tot de militairen die de strijd na de capitulatie voortzetten.

Eind maart zijn ook de KNIL-militairen daar in contact gekomen met de Japanse strijdmacht. Johannes sneuvelt op 24 maart 1942 bij gevechten in Bakongan aan de zuidkust van Atjeh. Hij is 43 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.