M.A. Nieuwenhuisen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marinus Nieuwenhuisen

1903 - 1942

Marinus wordt geboren op 6 januari 1903 in Breda als oudste van de drie kinderen van Adrianus Nieuwenhuisen en Maria Driesen. Zijn familie verhuist kort na zijn geboorte naar Middelburg, keert vervolgens terug naar Breda en vestigt zich ten slotte in Ede. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt, na zijn opleiding te hebben genoten aan de kazerne in Nijmegen, naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Marinus, inmiddels sergeant, ingezet voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Begin maart 1942 zijn de Japanners op Java geland en rukken op richting Bandoeng. Langs de Soebang- en Tjiaterstellingen ondervinden ze nog felle weerstand van de Nederlandse verdedigers, maar uiteindelijk breken de Japanners door en nemen de stad in. Bij deze gevechten raakt Marinus ernstig gewond en wordt afgevoerd naar het militair hospitaal in Tjimahi. Daar bezwijkt hij op 8 maart 1942, op 39-jarige leeftijd. Diezelfde dag capituleert het KNIL op Java en worden de Nederlandse militairen die niet op tijd uit weten te wijken in krijgsgevangenschap afgevoerd.

Marinus vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

J.G.Bos zei op 10 november 2020

Dank u wel voor dit mooie document.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 november 2020

Wat fijn om te horen dat je het verhaal over Marinus op prijs stelt, J.G. Bos! Hartelijk dank voor je reactie. Ben je misschien familie van hem of kende je hem op een andere manier? We zijn altijd op zoek naar meer informatie om onze verhalen nóg completer te maken. Mocht je dus nog meer over Marinus weten, dan horen we dat heel graag. 

Joop Bos zei op 28 december 2021

Marinus Adrianus was de oudste broer van mijn oma Nelly

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 29 december 2021

Bedankt voor je reactie Joop. Sprak je oma nog wel eens over haar oudste broer en wat hem was overkomen?

Joop Bos zei op 13 januari 2023

Ik mijn oma ooit gevraagd over familie in Indonesia,maar kreeg van haar geen reactie,ook heeft oma nooit iets gezegd over haar oudste broer.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 13 januari 2023

Wat jammer, Joop! Waarschijnlijk was het voor je oma te moeilijk om erover te praten. Het heeft vast een grote impact op haar gehad... Bedankt voor je reactie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.