H. Huijbers, graf (bron: Archief Gemert-Bakel)

Hendrikus Huijbers

1900 - 1945

Hendrikus wordt geboren op 2 juli 1900 in Olland, een kerkdorp tussen Boxtel en Sint-Oedenrode. Tot 30 september 1925 is hij kostganger in Gemert; daarna verhuist hij achtereenvolgens naar Boxmeer en naar het Limburgse Herten. Als beroep wordt zowel kantoorbediende als bedrijfsleider genoemd; mogelijk heeft hij zichzelf opgewerkt.

In oktober 1944 wordt Hendrikus wegens deelneming aan het verzet in zijn woonplaats gearresteerd en naar Duitsland afgevoerd. Hij weet te ontsnappen en terug te keren naar zijn woonplaats, maar door de geleden ontberingen is hij ernstig verzwakt geraakt.

Terwijl de geallieerden in de loop van september en oktober 1944 grote delen van Noord-Brabant en Zuid-Limburg hebben bevrijd, is Noord-Limburg nog in Duitse handen. Vanwege het naderen van de geallieerden evacueren de Duitsers in januari 1945 de gehele bevolking van Herten naar Friesland, Groningen en Drenthe. Hendrikus, door zijn verzwakte toestand inmiddels ernstig ziek, komt in het Friese Harich terecht, waar hij op 17 februari 1945 overlijdt als gevolg van zijn eerder geleden ontberingen. Hendrikus is 44 jaar geworden en ligt begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.