Jan Huijbers

1918 - 1941

Jan wordt geboren op 4 augustus 1918 in Enkhuizen en woont in Eindhoven. Hij meldt zich voor militaire dienst en dient als stoker bij de Koninklijke Marine aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. O 16. De O 16 wordt in 1939 ingedeeld bij de onderzeebootdivisie in Nederlands-Indië, met Tandjong Priok als thuishaven. In november 1941 wordt de O 16 samen met de onderzeeërs K XVII en K XVIII ingedeeld bij de eerste divisie van het onderzeebootflottielje; deze wordt op 1 december onder Brits commando geplaatst. Vanaf dat ogenblik voert de O 16 vanuit Singapore patrouilles uit en weet na de Nederlandse oorlogsverklaring aan Japan drie Japanse troepentransportschepen te beschadigen en drie tot zinken te brengen.

Op 15 december 1941, als de O 16 terugkeert van deze succesvolle patrouille, vaart de onderzeeër op een Japanse zeemijn in de Golf van Thailand, veertig kilometer ten noord van het Maleise eiland Tioman. Op een na komen alle 42 bemanningsleden om het leven. Een van de slachtoffers is Jan; hij is 23 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.