H.G. Peijnenburg (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hendrikus Peijnenburg

1927 - 1948

Hendrikus wordt geboren op 13 september 1927 in Boxtel als jongste van de vijf kinderen van Johannes Peijnenburg en Adriana Eijkemans. Hij woont in Eindhoven en komt in 1947 als dienstplichtig soldaat op bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht, waar hij wordt ingedeeld bij het 5-6 Regiment Infanterie.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt Henricus met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand aan land gaat in Semarang op Java. Na aankomst wordt Hendrikus met zijn bataljon overgebracht naar Pekalongan, om bij de regimentstroepen daar verder te worden opgeleid.

Op 2 mei 1948, nog geen drie maanden in Indië, komt Hendrikus daar tijdens training om het leven bij een noodlottig ongeval. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Anja Pennings zei op 19 mei 2021

Mijn vader was jo Pennings, hij ging ook naar Indonesië. Hij was marinier,hij heeft ook aan het front gezeten.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 19 mei 2021

Bedankt voor je reactie Anja. Sprak je vader wel eens over zijn tijd in Indonesië ?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.