Wilhelmus Peffer

1912 - 1944

Wilhelmus wordt geboren op 1 maart 1912 in ’s-Hertogenbosch als zoon van Matheus Peffer en Johanna Boeren. Hij is getrouwd met Jacoba van Es en woont in de Burgemeester van Tuyllkade in het Utrechtse Zuilen, waar hij werkt als zandvormer bij steenfabriek De Volharding.

Ten tijde van de Duitse bezetting vinden ook hier met regelmaat razzia’s plaats om Nederlandse jongeren en arbeiders op te sporen die aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, proberen te ontkomen. Ook Wilhelmus wordt op enig moment opgeroepen, maar geeft geen gehoor en duikt onder in zijn eigen woonplaats.

Op 9 oktober 1944, nadat hij is ontdekt, komen de Duitsers hem thuis ophalen. Hij probeert weg te vluchten, maar wordt bij het oversteken van de kade doodgeschoten. Wilhelmus is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.