Hendrikus Vos

1920 - 1940

Hendrikus wordt geboren op 4 februari 1920 in Oss. Hij groeit er op in het complex van arbeiderswoningen dat lokaal bekendstaat als 't Vierhuukske. Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij het 3-I-26 Regiment Infanterie. Begin mei 1940 is hij gelegerd aan het Maas-Waalkanaal waar hij deel uitmaakt van de verdediging van de bruggen bij Neerbosch, Hatert, Malden en Heumen.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en komt het langs het kanaal tot zware gevechten om de verovering en herovering van de bruggen. Hendrikus is betrokken bij de strijd om de brug bij Heumen. In de loop van het gevecht wordt hij krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar Duitsland. Vermoedelijk is hij bij de gevechtshandelingen zwaar gewond geraakt en voor behandeling binnengebracht in het lazaret van Bedburg-Hau bij Kleef.

Daar overlijdt Hendrikus op 25 mei 1940, tien dagen na de Nederlandse capitulatie. Hendrikus is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Düsseldorf-Oberbilk.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 4 januari 2018

eenheid: 3-I-26 R.I.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.