Henk de Groot

1914 - 1944

Henk wordt geboren op 5 december 1914 in Geertruidenberg. In oktober 1937 vertrekt hij via Zuid-Limburg naar Noord-Frankrijk, waar hij op 2 november van dat jaar tekent bij het Vreemdelingenlegioen in Mezières. Wat Henk tijdens de mobilisatie en de val van Frankrijk heeft doorgemaakt, is niet bekend. Wel weten we dat hij ruim zes jaar later, op 28 november 1943, met tien andere rekruten vanuit Frans-Algerije naar het Verenigd Koninkrijk afreist. Daar sluit hij zich later aan bij de Prinses Irene Brigade.

Henk landt in augustus 1944 in Normandië en trekt vervolgens als brencarrier co-chauffeur met een Nederlandse colonne op naar België. Op 6 september arriveert de colonne in het dorpje Sint-Joris-Winge bij Diest. Bij de toegang naar het dorp worden de Nederlanders door een achter een wrak verscholen Tiger-tank onder vuur genomen. Henk wordt getroffen en overlijdt ter plekke. Hij is 31 jaar geworden. Na kort in Sint-Joris-Winge te zijn begraven, is zijn lichaam later overgebracht naar het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.