L. de Groot (bron: Oorlogsgravenstichting)

Bertus de Groot

1891 - 1944

Bertus wordt geboren op 29 augustus 1891 in Utrecht, als oudste in een katholiek gezin van zes kinderen. In 1922 wordt hij hoofd van de Openbare Lagere School in het ontginningsdorp Elsendorp, in de Peel bij Gemert. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet rond Vossenberg, waar hij joodse vluchtelingen en neergestorte, geallieerde piloten helpt onderduiken. De piloten worden via zijn broer Leo, broeder Mattheus van het klooster in Valkenswaard, naar de Belgische grens gebracht.

Vanwege zijn illegale activiteiten wordt Bertus op 29 maart 1944 door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd en vastgezet in het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch. Daar verblijft hij tot juli 1944, als hij naar kamp Vught wordt gebracht. Na de evacuatie van Vught op 5 en 6 september 1944 vanwege het naderen van de geallieerde troepenmacht, wordt Bertus gedeporteerd naar Oranienburg in Duitsland, waar hij dwangarbeid verricht in de vliegtuigfabrieken van Heinkel-Werke Oranienburg. De gevangenen die werken in deze fabrieken zijn ondergebracht in een afzonderlijk buitenkamp van het nabijgelegen Sachsenhausen. Na korte tijd wordt Bertus echter weer op transport gezet, ditmaal naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij puin moet ruimen in de gebombardeerde, uitgebrande stad. Op 23 december 1944 bezwijkt Bertus in het kamp aan de gevolgen van mishandeling, ondervoeding en uitputting. Hij is 53 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.