Graf Willem Groenenberg in Nieuwendijk (bron: B. voor den Dag)

Willem Groenenberg

1899 - 1943

Willem wordt geboren op 21 maart 1899 in Haarlemmermeer en woont in Werkendam, waar hij landbouwer is. In de ochtend van 30 juli 1943 is hij op het veld aan het werk. Het is een mooie zomerse dag die ruw wordt verstoord als plots een brandend vliegtuig de hemel doorkruist. Het is een Amerikaans toestel met aan boord de 24-jarige luitenant Jack W. Horton uit New York. Eerder die dag is hij getroffen bij een heftige luchtslag met de Duitse Luftwaffe boven Winterswijk. Horton weet zijn beschadigde toestel redelijk intact aan de grond te zetten op de Hoge Polder bij Hank, maar steekt daarmee wel een deel van het graanveld in brand. Willem ziet het gebeuren en rent op het vliegtuig af om de piloot uit zijn benarde positie te bevrijden. Juist op het moment dat Willem hem te hulp schiet, explodeert een van de vliegtuigbommen aan boord door het ontstane vuur. In de explosie wordt Horton op slag gedood. Willem raakt zeer zwaargewond en wordt direct naar het ziekenhuis in Gorinchem gebracht. Hulp mag echter niet meer baten. Willem overlijdt enkele dagen later op 3 augustus 1943 aan zijn verwondingen. Hij is 44 jaar geworden en laat een weduwe en jonge kinderen achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.