H. Streefkerk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henk Streefkerk

1919 - 1944

Henk wordt geboren op 22 maart 1919 in Naarden als oudste van de drie kinderen in het gezin Streefkerk. Als Henk tien jaar is, verhuist de familie naar Bussum, waar zijn vader een timmerfabriek en later een aannemersbedrijf heeft. Als in de jaren dertig de economische depressie in Nederland toeslaat, onderscheidt de familie Streefkerk zich in hun zorg voor de medemens. Vader probeert zolang als het kan eerst zijn eigen personeel uit te betalen en daarna kijkt hij wel wat er voor hemzelf overblijft. Het gezin heeft het daardoor niet breed, maar dat houdt ze niet tegen zich voor de minderbedeelden te blijven inzetten.

Na de lagere school gaat Henk een technische opleiding volgen. In deze tijd verlooft hij zich met Tine de Wilde uit Soest, dochter van een van de lakeien van Prins Bernhard. In 1938 verhuist Henk naar Eindhoven, waar hij als radiotechnicus gaat werken bij Philips. Wanneer in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Henk als dienstplichtige onder de wapenen geroepen en met de functie van marconist-waarnemer ingedeeld bij het luchtwapen, voorloper van de Koninklijke Luchtmacht op vliegveld Schiphol. Daar is hij van nabij getuige van het verwoestende bombardement van 10 mei 1940, waarbij de helft van zijn kennissen zijn omgekomen. Na de capitulatie van Nederland pakt hij zijn werk bij Philips weer op, maar ook dan komt de oorlog voor Henk opnieuw heel dichtbij als op 6 december 1942 de Philipsfabrieken worden gebombardeerd.

In het voorjaar van 1944 raakt Henk betrokken bij de Partizanen Actie Nederland (PAN) die vanaf maart 1944 in Eindhoven en omgeving actief wordt. De PAN, samengesteld uit twee zelfstandige knokploegen en gericht op sabotage en gewapend verzet, heeft in augustus de beschikking over 600 man, maar weinig wapens. Als de geallieerde troepenmacht in de loop van augustus en september de Nederlandse zuidgrens naderen, voert de PAN op grote schaal sabotage aan het spoor uit. Vooral na Dolle Dinsdag, 5 september, wordt de PAN steeds agressiever.

Op 11 september loopt Henk met rechercheur en PAN-lid Frans Linders door de Frankrijkstraat als ze twee Duitse soldaten treffen. Henk en Frans hebben de taak Duitsers zoveel mogelijk te demoraliseren en hun de wapens afhandig te maken. Er volgt een gesprek en de twee Duitsers wekken een serieuze indruk als ze zeggen oorlogsmoe te zijn en willen deserteren. Er wordt afgesproken dat ze elkaar de volgende avond om negen uur zullen treffen bij het benzinestation op de kruising Boschdijk-Marconilaan, waar ze dan hun wapens zullen afgeven.

Als ze elkaar de volgende dag, 12 september, op het afgesproken tijdstip treffen, hebben de Duitsers hun wapens niet bij. Op dat moment nadert er een Duitse wagen met agenten van de Sicherheitspolizei (SIPO), die blijkbaar getipt zijn over de aanstaande ontmoeting. Zij openen onmiddellijk het vuur op Frans en Henk. Frans wordt dodelijk getroffen en overlijdt ter plaatse. Henk raakt ernstig gewond, maar weet te ontsnappen en wordt opgenomen in het Binnenziekenhuis. De geboden hulp mag echter niet meer baten. In de ochtend van 14 september bezwijkt hij aan zijn opgelopen verwondingen. Henk is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Bussum.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.