H. van de Mortel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henk van de Mortel

1916 - 1944

Henk wordt geboren op 8 oktober 1916 in Deurne en woont bij zijn vader, zusjes en broertje in Neerkant. Na het doorlopen van de ambachtsschool is hij werkzaam als timmerman, het vak dat hij ook tijdens de Duitse bezetting uitoefent. De Duitsers verplichten Henk om barakken te bouwen en af te breken, waarbij Henk verschillende keren onderdelen achterover drukte voor de ondergrondse. Hij vraagt aan de priester of hij daar wel goed aan deed, maar de priester antwoordt hem dat het belangrijkste was dat hij zichzelf en anderen niet in gevaar bracht.

In oktober 1944 zijn de Amerikanen in Neerkant aangekomen en hebben de Duitsers zich teruggetrokken achter het Deurnens Kanaal. Als Henk op een ochtend op verkenning gaat vanwege geweervuur in de verte, komt hij erachter dat de Duitsers proberen de Amerikanen in de rug aan te vallen. Hij spoedt zich daarop naar de Amerikanen om hen te waarschuwen. Met twee soldaten keert Henk terug naar de verhoging bij hem thuis. De Duitsers zijn dan al dicht in de buurt. Zodra Henk met een verrekijker hun richting uitkijkt, wordt het vuur geopend. Henk krijgt een kogel door de borst, recht onder zijn hart, terwijl een van de Amerikanen in zijn knie wordt getroffen. De Amerikaan wordt met een jeep weggevoerd; Henk, bewusteloos en hevig bloedend wordt door de familie op een ladder gelegd en naar huis gesleept. Via een sloot bereiken ze de enige auto van het dorp waar de Amerikanen benzine voor beschikbaar stellen. Zo wordt Henk, zonder zijn familie, naar het ziekenhuis in Helmond gebracht.

De geboden hulp mag echter niet meer baten. Henk overlijdt aan fataal bloedverlies op 29 oktober 1944 in het ziekenhuis in Helmond. Hij is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.