H.F. Kilsdonk (bron: C. Bouwens)

Henricus Kilsdonk

1920 - 1942

Henricus wordt geboren op 11 januari 1920 in Raamsdonk en is student werktuigkunde in Bergen op Zoom. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als lid van de Ordedienst (OD). Hij wordt op 1 mei 1941 gearresteerd en van begin september 1941 tot april 1942 gevangengehouden in de gevangenis van Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’.

Samen met 85 leden van de OD, de Mekel-groep uit Delft, de Schoemaker-groep en 13 beroepsmilitairen wordt hij veroordeeld in het Proces der 72 dat van eind maart tot 3 april 1942 in hotel De Witte op de Amersfoortse Berg wordt gevoerd door de Sicherheitsdienst (SD). Het proces wordt gekenmerkt door scheldtirades van de rechters, zeer geringe juridische steun voor de aangeklaagden en eindigt met de doodstraf voor 72 van de veroordeelden. Ook Henricus krijgt na afloop de zwaarste straf opgelegd.

Voor de duur van het proces heeft Henricus vermoedelijk in kamp Amersfoort gezeten. Na afloop wordt hij met de 71 anderen overgebracht naar de Wehrmacht-gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Daar worden 9 vonnissen omgezet in levenslange tuchtstraf; van de overige 63, onder wie dat van Henricus, wordt de doodstraf bekrachtigd. Per trein wordt hij met de veroordeelden naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg vervoerd, waar hij op 3 mei 1942 wordt geëxecuteerd. Henricus is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

zie mijn reactie OD / Van Veen/Sachsenhausen.

Marianne de Ho… zei op 13 augustus 2018

Goedemorgen,

Graag zou ik de reactie willen lezen van Oudesluijs op 13 juni 2018. Dat lukt me nu niet.

Ook zou ik graag met deze meneer/mevrouw in contact willen komen.

Mijn hartelijke dank alvast

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 14 augustus 2018

Dag Marianne, ik ga de informatie nazoeken en proberen of ik mevr. Oudesluijs met u in contact kan brengen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.