Antonius Kimmel

1899 - 1942

Antonius wordt geboren op 30 juni 1899 in de gemeente Ginneken en Bavel en woont in Breda. Hij is marconist aan boord van het koopvaardijschip M.S. Olivia van de CuraƧaosche Scheepvaart Maatschappij N.V. in Willemstad. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlanders op koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Antonius aan boord van de Olivia ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Op 14 juni 1942 is de Olivia van de Iraanse haven Abadan aan de Perzische Golf onderweg naar de Australische haven Fremantle bij Perth, met als vracht een voorraad benzine en kerosine. Het schip bevindt zich die dag middenin de Indische Oceaan als het wordt beschoten door de Duitse kruiser Thor. De Thor had een beruchte reputatie opgebouwd; in twee jaar tijd zou het schip uiteindelijk 18 grote, geallieerde transportschepen tot zinken, goed voor 71.174 ton. De Olivia is haar 17e slachtoffer.

Bij het zinken van de Olivia komen 42 van de 46 bemanningsleden om het leven. Een van hen is Antonius; hij is 42 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.