B.J. Kint (bron: Oorlogsgravenstichting)

Bastianus Kint

1918 - 1940

Bastianus wordt geboren op 3 oktober 1918 in Woensdrecht, waar hij werkt in de smederij. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht. Hij wordt als korporaal ingedeeld bij de mitrailleurcompagnie van I-3 Regiment Infanterie. Als in de loop van 1939-1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging toeneemt, wordt hij gelegerd aan de Peel-Raamstelling in Mill, waar hij een positie betrekt in de bossen nabij de Koestraat.

Als vroeg in de ochtend van 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt, wordt een Duitse troepentrein vooruit gezonden over het Duitsch Lijntje, dwars door de stelling. Bij halte Zeeland worden de Duitse troepen uitgeladen om de verdedigers in de rug aan te vallen. Na een kort gevecht met de Nederlandse artillerie trekt het Duitse bataljon op naar de frontlinie en kruist de commandopost waarin Bastianus is gestationeerd. De commandopost biedt fel verzet tegen de Duitsers die pas na een omsingeling en zeer hevig gevecht de commandopost kan verslaan. Er vallen veel slachtoffers en het nabijgelegen bos wordt in brand geschoten. Rond 11.00u in de ochtend geven de verdedigers zich over.

Bastianus is een van de verdedigers die in het felle gevecht sneuvelt. Zijn zwaar verbrande lichaam wordt na kort daarna aangetroffen in een nis in de loopgraaf van de commandopost. Hij is 21 jaar geworden en wordt aanvankelijk in Mill begraven. Bastianus vindt zijn laatste rustplaats thuis in Woensdrecht.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.