Johannes Kirchyünger (bron: P. Huiskes)

Johannes Kirchyünger

1904 - 1944

Johannes wordt geboren op 1 mei 1904 in Utrecht als zoon van Arnold Kirchyünger en Alphonsia Hendriks. Hij is getrouwd met Jantje Jager en woont als schipper op woonschip Antonetta, waarmee hij regelmatig vaart over de Zuid-Willemsvaart. Een van zijn vaste aanlegplaatsen is sluis 12 bij Someren-Einde. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij actief in het verzet als hulpverlener aan neergestorte geallieerde piloten die vanuit het opvangkamp bij Someren en Lierop via België, Frankrijk en Spanje terug proberen te keren naar het Verenigd Koninkrijk. Ze worden daarin geholpen door het verzet in Someren, onder leiding van Jozef van der Heijden. Via Jozef verbergt Johannes ondanks het enorme risico verschillende ondergedoken piloten op zijn schip. Daarnaast beschikt Johannes over zendapparatuur waarmee een directe verbinding met het Verenigd Koninkrijk kan worden gelegd.

In september 1944 blazen de Duitsers alle bruggen over de Zuid-Willemsvaart op vanwege het naderen van de geallieerde legers. De Antonetta komt aan de oostzijde van het kanaal tussen sluis 12 en 13 stil te liggen. Als Someren op 20 september door de Britten wordt bevrijd, ligt de Antonetta op de grens tussen bevrijd en bezet Nederland; aan de overzijde van het kanaal liggen nog steeds Duitsers.

Op 22 september wordt de boot door de Duitsers onverwachts doorzocht. De zendinstallatie wordt spoedig gevonden en Johannes moet uitleggen wat hij daarmee doet. Hij laat echter niets los, waarop de schipper wordt meegevoerd en de Antonetta tot zinken gebracht. De soldaten nemen Johannes mee naar Helenaveen, waar hij op 25 september wordt geëxecuteerd. Wat er precies met Johannes is gebeurd in die paar dagen na zijn arrestatie, is niet bekend. Tijdens identificatie blijkt dat zijn schedel volledig is verbrijzeld, wat doet vermoeden dat hij is doodgeslagen. Johannes wordt na de oorlog aanvankelijk in Someren-Eind begraven; in november 2010 vindt hij zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 25 oktober 2018

Bedankt voor de link, André. Hier staat het verhaal van Johannes Kirchyünger inderdaad al heel uitgebreid beschreven.

Petra Huiskes zei op 27 januari 2020

Dit is mijn overgrootvader
De vader van mijn moeder
We waren er bij dat mijn overgrootvader werd overgeplaatst
Mijn moeder is inmiddels overleden
Maar ze heeft haar vader gelukkig nog gevonden
Na al die jaren
Met dank aan het oorlogscomite someren- eind

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 januari 2020

Bedankt voor je reactie Petra, wat ontroerend om te lezen dat jullie bij de herbegrafenis van jullie overgrootvader zijn geweest. En wat zal dat een diepe indruk op je moeder hebben gemaakt. Hopelijk heeft ze er veel steun uit kunnen halen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.