J. Klaaijsen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jacob Klaaijsen

1899 - 1945

Jacob wordt geboren op 31 juli 1899 in Princenhage. Hij trouwt in 1922 met Maria de Leeuw met wie hij een gezin van drie kinderen sticht. Na enige tijd in Ginneken en Teteringen te hebben gewoond, komt Jacob mogelijk via zijn werk als commissionair bij De Gruyter terecht in het Zeeuwse Hulst. Ten tijde van de Duitse bezetting woont de familie in Goes en zet Jacob zich in voor het verzet. Voor de veiligheid van zijn familie laat hij daar tegenover zijn vrouw en kinderen niets over los, zodat zij niet weten wat hij precies doet.

Als zijn zoon Gerrit onderduikt na te zijn opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de gedwongen tewerkstelling in Duitsland, wordt Jacob gearresteerd. Hij zou vrijkomen als Gerrit zich alsnog voor werk in Duitsland meldt. Gerrit meldt zich, maar later worden ze alsnog samen gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland. Na korte tijd in Amersfoort te hebben gezeten, wordt Jacob op transport gezet naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Waarschijnlijk wordt Jacob begin april 1945 op dodenmars gezet naar het buitenkamp in Sandbostel, waar hij levend, maar ernstig verzwakt aankomt. De gevangenen worden er aan hun lot overgelaten in een met prikkeldraad omzoomd gedeelte van het kamp. Medio april 1945 breekt een opstand uit onder de Sovjetgevangenen in het kamp. De opstand wordt aanvankelijk door de bewakers met extreem geweld neergeslagen, met honderden doden tot gevolg, maar op 29 april zou het kamp worden bevrijd. De bewakers zijn dan op de vlucht geslagen en hebben honderden gevangenen meegevoerd op dodenmars.

Het is niet bekend onder welke omstandigheden Jacob is omgekomen. Hij zou op 17 mei 1945 zijn overleden in Rotenburg, een kleine vijftig kilometer ten zuiden van Sandbostel. Mogelijk is hij na de opstand opnieuw op dodenmars gezet en daar ten tijde van de bevrijding in fataal verzwakte toestand terechtgekomen. Jacob is 45 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.