Henricus Leenders

1926 - 1948

Henricus wordt geboren op 26 oktober 1926 in Eindhoven. Als dienstplichtige komt hij in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het 4-3 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind maart 1947 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aankomt in Batavia.

Het bataljon van Henricus wordt tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 op verschillende plaatsen in West-Java ingezet langs de demarcatielijn, waar veelvuldig vuurgevechten uitbreken met de revolutionairen. Tegen het einde van de Eerste Politionele Actie zijn de verschillende compagnieën weer bijeengebracht in Cheribon, waarna overplaatsing volgt naar Soemedang.

Op 28 januari 1948 sneuvelt Henricus tijdens patrouille in Darmaradja op 21-jarige leeftijd. Op diezelfde dag overlijden ook Johannes van Haaren en Franciscus Kuijpers van hetzelfde bataljon; vermoedelijk zijn zij alle drie bij dezelfde actie dodelijk gewond geraakt. Henricus vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.