T.J. Leenders (bron: L. Bruinsma)

Theo Leenders

1925 - 1951

Theo wordt geboren op 25 februari 1925 in ’s-Hertogenbosch. Samen met zijn broer Tonny dient hij in de Koninklijke Landmacht en wordt voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden. Hij wordt er ingezet om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag, nadat de onafhankelijkheid van Indonesië is verklaard en de archipel in geweld en chaos verkeert. In 1950 worden ze gerepatrieerd en proberen via tijdelijke baantjes aan de kost te komen. Tonny emigreert met zus Lot en hun partners naar Australië.

Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; daarmee begint de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil haar bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Theo besluit zich begin 1951 te melden als een van 1670 vrijwilligers en wordt ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. Omdat de nood hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst in Korea zonder aanvullende training direct doorgezonden naar het front.

In zijn laatste brief aan zijn moeder schrijft hij dat ze nog een berg moeten veroveren en dat hij daarna naar huis zou keren. Voor Theo zou het echter niet zo ver komen. Hij sneuvelt op 1 juni 1951 in de omgeving van Inje. Hij is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van de Verenigde Naties te Busan in Zuid-Korea.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.