T.J. Leenders (bron: L. Bruinsma)

Theo Leenders

1925 - 1951

Theo wordt geboren op 25 februari 1925 in ’s-Hertogenbosch. Samen met zijn broer Tonny dient hij in de Koninklijke Landmacht en wordt voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden. Hij wordt er ingezet om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag, nadat de onafhankelijkheid van Indonesië is verklaard en de archipel in geweld en chaos verkeert. In 1950 worden ze gerepatrieerd en proberen via tijdelijke baantjes aan de kost te komen. Tonny emigreert met zus Lot en hun partners naar Australië.

Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; daarmee begint de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil haar bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Theo besluit zich begin 1951 te melden als een van 1670 vrijwilligers en wordt ingedeeld bij het Regiment Van Heutsz. Omdat de nood hoog is, worden de vrijwilligers na aankomst in Korea zonder aanvullende training direct doorgezonden naar het front.

In zijn laatste brief aan zijn zus Corry schrijft hij dat ze nog een berg moeten veroveren en dat hij daarna naar huis zou keren. Voor Theo zou het echter niet zo ver komen. Hij sneuvelt op 1 juni 1951 in de omgeving van Inje. Hij is 26 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van de Verenigde Naties te Busan in Zuid-Korea.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henk Niermeyer zei op 20 juni 2023

In de necrologie aangegeven brief aan zijn moeder lijkt mij zeer onwaarschijnlijk daar zij reeds in 1935 is overleden ruim voor deze inzet in Korea. Ben wel zeer benieuwd naar deze brief die ik niet ken. Theo was een broer van mijn schoonvader.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 20 juni 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Henk. Heel fijn dat je zo met ons meedenkt. Ik ga je vraag voorleggen aan één van mijn collega's en hij komt er binnenkort bij je op terug.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 21 juni 2023

@ Henk Niermeyer. U hebt helemaal gelijk. Die brief was niet gericht aan zijn moeder maar aan zijn zus. De tekst is aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.