P.A. Leermakers (bron: Heemkundige Kring Hilvarenbeek en Diessen)

Piet Leermakers

1901 - 1944

Piet wordt geboren op 10 augustus 1901 in Helvoirt en woont met zijn vrouw Johanna van Gestel en acht kinderen in Biest-Houtakker. Daar werkt hij als dierenverloskundige. Dankzij zijn beroep heeft hij veel contacten met de boeren in de omgeving en mag hij tijdens de Duitse bezettingsjaren in de omgeving vrij rondreizen. Zodoende doet hij waardevolle contacten op en weet hij welke boeren betrouwbaar zijn of niet.

Omdat een aanzienlijk deel van de werkende bevolking van Duitsland aan het front dient, proberen de Duitse autoriteiten de tekorten in de fabrieken aan te vullen met arbeidskrachten uit de bezette landen. Als er zich nauwelijks mensen vrijwillig aanmelden, wordt verplichte tewerkstelling (Arbeitseinsatz) ingevoerd, met als gevolg dat veel Nederlandse jongeren onderduiken. Piet gaat al snel een centrale rol spelen in de hulpverlening aan onderduikers die vanuit de steden het Brabantse buitengebied opzoeken. Via Piet en zijn buurman Pieter van Gestel worden ze naar adressen in Biest-Houtakker, Diessen, Hilvarenbeek, Moergestel, Oisterwijk en Oost-, West- en Middelbeers gebracht.

Piet onderhoudt daarnaast contacten met het verzet in Hilvarenbeek, waar Eugène van der Heijden met marechaussee Karst Smit een pilotenhulplijn heeft opgezet. Dit stelt Piet in staat om ook neergestorte piloten en joden over de grens te brengen.

Op 6 september 1944 vindt er bij Piet thuis een bijeenkomst plaats met enkele onderduikers. Samen maken ze plannen om de naderende geallieerden te ondersteunen door wapens te verzamelen en de Duitse stellingen in kaart te brengen. Een van de aanwezigen is de Wageningse student Jan van Dongen die een jaar eerder ontsnapte toen de Duitsers de pilotenhulplijn in Hilvarenbeek hadden opgerold. Sindsdien zit hij bij Piet ondergedoken.

Vroeg op de volgende ochtend stopt er een Duitse overvalwagen voor het huis van de familie Leermakers. Piet en Jan proberen via een raam aan de achterzijde te ontsnappen, maar worden in de tuin achter het huis koelbloedig en zonder proces doodgeschoten. Piet is 43 jaar geworden; Jan 25 jaar. Piet laat een weduwe met acht jonge kinderen achter. Voor hen is de ellende dan nog niet voorbij, want kort daarna steken Duitse militairen hun huis met enkele andere boerderijen in brand, omdat ze het zicht belemmeren. Het huis wordt na de oorlog weer opgebouwd, ditmaal met een gevelsteen die aan Piet en Jan herinnert.

Op 12 februari 1946 wordt Piet postuum een Britse onderscheiding uitgereikt als blijk van erkenning voor zijn geboden hulp aan geallieerde piloten. In 1982 wordt in Biest-Houtakker een straat naar hem vernoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henk Spierings zei op 4 maart 2019

Deze Piet Leermakers is de vader van Gonny Spieringhs-Leermakers uit Eersel
Ik heb vanmiddag Gonny op de hoogte gesteld van feit dat het BHIC nog graag aanvullende informatie
wil hebben over Piet Leermakers. Zijn dochter Gonny zal daar graag aan meewerken.
U mag haar bellen.
Ik heb de link ook doorgestuurd naar haar haar zoon Wim.
Met vriendelijke groet,
Henk Spierings

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 maart 2019

Dag Henk, hartelijk dank dat u Gonny van onze oproep op de hoogte hebt gebracht. Ik heb haar telefoonnummer opgeslagen en zal nog contact opnemen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.