Frans Leenaerts

1916 - 1940

Frans wordt geboren op 16 juni 1916 in Zundert in het kinderrijke gezin van Kees Leenaerts en Anna Godrie en woont in Wernhout. Zijn vader werd geboren in Wuustwezel (België) en heeft de Belgische nationaliteit. Zijn ouders trouwden in 1907 en waren toen weduwnaar resp. weduwe. Beide hadden kinderen uit hun eerdere huwelijk en Frans heeft dus meerdere (half)broers en (half)zussen. Kort voor de oorlog trouwt Frans met Elisabeth Floren.

Omdat ook hij de Belgische nationaliteit bezit wordt Frans onder de wapenen geroepen als soldaat bij de Geneeskundige Dienst van het Belgische leger in Brasschaat. Als op 10 mei 1940 de Duitsers België binnenvallen wordt zijn onderdeel naar de Vlaamse Westhoek gedirigeerd. Frans komt uiteindelijk terecht in het West-Vlaamse Beveren aan de IJzer. België capituleert op 28 mei 1940, maar ook daarna vinden nog over en weer beschietingen plaats. Op 29 mei 1940 wordt Frans tijdens de verzorging van een gewonde zelf door een bomscherf dodelijk geraakt. Frans is 23 jaar geworden en wordt aanvankelijk in Beveren aan de IJzer begraven, maar later in Wernhout herbegraven op de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Robert Oostvogels zei op 27 mei 2021

Leenaerts was in Belgische dienst niet in Nederlandse dienst, hij staat daarom ook niet geregistreerd bij de Nederlandse gevallene.

Mvg Robert

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 28 mei 2021

Bedankt voor deze correctie Robert, we hebben het inmiddels in de tekst aangepast.  

familielid zei op 5 mei 2023

Geachte mevrouw/heer,
Frans Leenaerts is mijn oudoom. Ik ken zijn geschiedenis en achtergrond goed en die is net anders dan op deze website kort is weergegeven. Zijn verhaal is (soms) wel wat ingewikkeld, maar ik geef het toch maar aan u door, zodat u hem desgewenst recht kunt doen.
Frans wordt inderdaad in 1916 in Zundert geboren. Hij is zeker dat hij in Wernhout woont, heel dicht bij de grens (i.e. Wernhoutsburg). Zijn vader Kees Leenaerts is Belg en zijn moeder Anna Maria Godrie is Nederlandse. Voor zijn beide ouders was het het tweede huwelijk. Frans groeit weliswaar op in een groot gezin, maar NIET omdat zijn ouders samen zo heel veel kinderen kregen (Frans is hun vierde en laatste kind), maar omdat hij ook 5 halfbroers en -zussen heeft (vier uit het eerste huwelijk van zijn vader, één uit het eerste huwelijk van zijn moeder).
Het is NIET zo dat het gezin van over de grens kwam. Zijn vaders eerste vrouw was ook Nederlandse en ook met haar woonde vader Leenaerts net aan de Nederlandse kant van de grens (Wernhoutsburg).
Het klopt wel dat zijn halfbroers- en halfzussen uit het eerste huwelijk van zijn vader later naar België zijn verhuisd (omdat ze Belgische partners trouwden, niet omdat ze ooit in België waren opgegroeid). Zijn halfbroer van moeders kant (mijn opa) en zijn drie volle zussen zijn dan weer allemaal hun hele leven in Nederland blijven wonen.
Frans trouwde rond de mobilisatie (op 1 september 1939 te Zundert) met Elisabeth Wilhelmina Floren. Hij was volgens de huwelijksakte landarbeider. Daarvoor werkte hij als sigarenmaker.
Hij kwam niet zomaar bij de Belgische troepen terecht. Hij was Belg en werd door België opgeroepen. Hij werd ingedeeld bij de geneeskundige dienst van de DRA Brasschaat (DRA = Dépot de Remonte de l’Armée). Bij het begin van de oorlog krijgt de DRA opdracht zich van Brasschaat naar West-Vlaanderen te verplaatsen. Zo komt Frans in Beveren-IJzer terecht. Daar sneuvelt hij volgens zijn militiedossier op 29 mei 1940 (NIET op 28 mei, zoals ook abusievelijk op het oorlogsmonument in Wernhout staat). Dat is inderdaad een dag NA de Belgische capitulatie. Duitse en Britse troepen in de buurt blijven namelijk ook na de Belgische overgave op elkaar vuren. Bij het verzorgen van een gewonde soldaat werd Frans volgens zijn militiedossier zelf door een bomscherf getroffen en was op slag overleed. Hij werd eerst in Beveren-IJzeren begraven omdat niet duidelijk was waar hij precies vandaan kwam. In september 1940 was dat wel duidelijk en is zijn lichaam naar Nederland overgebracht en is hij herbegraven in Wernhout.
Ik weet dat vooral dat laatste nogal vreemd kan overkomen, maar zijn militiedossier uit het Belgische Rijksarchief in Brussel maakt duidelijk dat hij op 29 mei is gestorven, een dag NA de Belgische capitulatie.
Ik heb helaas geen foto van mijn oudoom.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 mei 2023

Hartelijk dank voor deze uitgebreide informatie. Ik heb één van mijn collega's op de hoogte gesteld van je reactie en hij komt er binnenkort bij je op terug. 

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 10 mei 2023

@ familielid. Hartelijk dank voor de uitvoerige correctie en aanvulling. zoals u kunt zien is de tekst aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.