H.J. van de Burgt (bron: Oorlogsslachtoffers Deurne)

Henricus van de Burgt

1918 - 1944

Henricus wordt op 7 januari 1918 in Deurne geboren en woont in het naburige Zeilberg. Hij is hulpbesteller bij de PTT en is tijdens de oorlog actief in het verzet onder de schuilnaam Harry. Als de geallieerde troepen oprukken door West-Europa, wordt hij als lid van het gewapend verzet ingelijfd bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

Begin oktober 1944 wordt hij samen met de Belgische verzetsstrijders François Baeten en Juliën Magel na een mislukte actie tussen Deurne en Griendtsveen gearresteerd. Het drietal wordt voor verhoor afgevoerd naar de Sicherheitsdienst (SD) in Venlo. Op 5 of 6 oktober is Henricus samen met de twee Belgen gefusilleerd op de toenmalige Fliegerhorst (Duitse militaire luchtmachtbasis) van Venlo. Hij is 26 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Miranda van de… zei op 27 februari 2018

meer info over Harrie van de Burgt kunt u vinden in: In stilte herdenken; de verhalen achter de namen op het Zeilbergs oorlogsmonument (2008), van Jan van de Mortel en Miranda van de Mortel.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 27 februari 2018

Bedankt voor de tip, Miranda! We gaan ermee aan de slag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.