Henricus van Velthoven

1911 - 1945

Henricus wordt geboren op 28 januari 1911 in Hank als zesde van de zeven kinderen van Johannes van Velthoven en Petronilla van der Pluijm. Hij is getrouwd met Margaretha Berende, met wie hij een zoon heeft. Hij is een neef van Adrianus van Velthoven en verwant aan soldaat Tinus van Dongen die in mei 1940 sneuvelt.

Op 28 maart 1945 zijn de Duitsers bij zijn boerderij op zoek naar een onderduiker in de Biesbosch. Henricus probeert dan aan de naderende Duitsers te ontkomen en gaat op de loop. De Duitsers denken hierdoor met de gezochte onderduiker te maken te hebben en beginnen met dumdumkogels (die bij inslag fragmenteren) op hem te vuren. Henricus wordt van nabij getroffen in zijn hals waar een ernstige zwelling optreedt.

Henricus bezwijkt de volgende dag, 29 maart 1945, aan zijn verwonding. Hij is 34 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan van Velthoven zei op 22 juli 2022

Ben op zoek naar Teunis Janz vanVelthoven uit Veldhoven.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 22 juli 2022

Beste Jan, hartelijk dank voor je reactie. Zou je ons wat meer informatie kunnen geven? Misschien dat we je dan wat beter kunnen doorverwijzen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.