G.W.A.M. van de Ven (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gérard van de Ven

1921 - 1945

Gérard wordt geboren op 13 mei 1921 in Roosendaal. Hij is student en onderneemt ten tijde van de Duitse bezetting een poging om naar Engeland uit te wijken, om zich daar aan geallieerde zijde in te zetten voor de bevrijding van Nederland.

Vermoedelijk strandt zijn poging ergens in Frankrijk en wordt hij na zijn arrestatie rechtstreeks naar Duitsland gedeporteerd. Daar komt hij uiteindelijk terecht in Osterode am Harz, waar zich behalve een gevangenis ook verschillende buitenkampen van Buchenwald en Mittelbau-Dora bevinden.

Daar wordt Gérard als dwangarbeider aan het werk gezet bij het uitgraven van tunnels voor de onderaardse wapenfabrieken en bij de productie van wapens en munitie in diezelfde installaties. Voor hem en zijn medegevangenen betekent het lange dagen van extreem zwaar werk onder de grond, terwijl huisvesting en voeding ernstig tekort schieten. In hun verzwakte toestand lopen de gevangenen het grote risico bij ernstige ongelukken betrokken te raken. Ondertussen staan ze bloot aan voortdurende mishandelingen door de bewakers die gewelddadig optreden als het werk niet hard genoeg opschiet, of bij verdenking van sabotage. Even zo vaak zijn de dwangarbeiders slachtoffer van willekeur en sadisme. In de kampen zelf zijn de leefomstandigheden erbarmelijk slecht, met ondermaatse voeding en een totaal gebrek aan medische zorg en hygiëne. Met meerdere gevangenen tegelijk moeten smerige britsen worden gedeeld in overvolle barakken, zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en veel slachtoffers maken.

Gérard wordt doodgeschoten door een bewaker tijdens een dodenmars in Lerbach op 8 april 1945. Lerbach is een deelgemeente van Osterode am Harz. De exacte plaats van de moord wordt nu nog altijd aangeduid door een Stele (nr 2), een gedenkpaal. Gérard ligt waarschijnlijk begraven op de begraafplaats van Lerbach in een graf met 5 onbekenden. De oorlogsgravenstichting heeft opdracht gegeven aan het BIDKL om aldaar een opgraving in te plannen om via DNA vergelijking zekerheid te verwerven dat Gérard daar begraven ligt.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Peelmans Walter zei op 23 augustus 2021

Gérard werd doodgeschoten door een bewaker tijdens een dodenmars in Lerbach op 8 april 1945. Lerbach is een deelgemeente van Osterode am Harz. De exacte plaats van de moord wordt nu nog altijd aangeduid door een Stele (nr 2), een gedenkpaal. Gérard ligt waarschijnlijk begraven op de begraafplaats van Lerbach in een graf met 5 onbekenden. De oorlogsgravenstichting heeft opdracht gegeven aan het BIDKL om aldaar een opgraving in te plannen om via DNA vergelijking zekerheid te verwerven dat Gérard daar begraven ligt.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 augustus 2021

Bedankt Walter, voor je aanvulling op het levensverhaal van Gérard van de Ven. We gaan het zeker verwerken in zijn verhaal. Mocht je inderdaad horen dat Gérard in het graf in Lerbach begraven ligt, dan horen we dat graag van je. We vullen dan graag wederom het verhaal aan.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 17 december 2021

We hebben nog aanvullend bericht ontvangen van Walter:

DNA vergelijking na opgraving op 22 september 2021 wijst er wel degelijk op dat Gerard van de Ven  begraven ligt in Lerbach bij Osterode. Waarschijnlijk wordt hij begin volgend jaar overgebracht naar het ereveld van de Oorlogsgravenstichting  in Loenen.  

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 maart 2022

Een mooi bericht van Walter, als waardevolle aanvulling bij het levensverhaal van Gérard van de Ven:

Gerard van de Ven wordt nu overgebracht vanuit Lerbach in Duitsland naar het Ereveld van de oorlogsgravenstichting in Loenen alwaar hij op woensdag 6 april 2022 om 11:30 ceremoniëel herbegraven wordt.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.