G.W.A.M. van de Ven (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gérard van de Ven

1921 - 1945

Gérard wordt geboren op 13 mei 1921 in Roosendaal. Hij is student en onderneemt ten tijde van de Duitse bezetting een poging om naar Engeland uit te wijken, om zich daar aan geallieerde zijde in te zetten voor de bevrijding van Nederland.

Vermoedelijk strandt zijn poging ergens in Frankrijk en wordt hij na zijn arrestatie rechtstreeks naar Duitsland gedeporteerd. Daar komt hij uiteindelijk terecht in Osterode am Harz, waar zich behalve een gevangenis ook verschillende buitenkampen van Buchenwald en Mittelbau-Dora bevinden.

Daar wordt Gérard als dwangarbeider aan het werk gezet bij het uitgraven van tunnels voor de onderaardse wapenfabrieken en bij de productie van wapens en munitie in diezelfde installaties. Voor hem en zijn medegevangenen betekent het lange dagen van extreem zwaar werk onder de grond, terwijl huisvesting en voeding ernstig tekort schieten. In hun verzwakte toestand lopen de gevangenen het grote risico bij ernstige ongelukken betrokken te raken. Ondertussen staan ze bloot aan voortdurende mishandelingen door de bewakers die gewelddadig optreden als het werk niet hard genoeg opschiet, of bij verdenking van sabotage. Even zo vaak zijn de dwangarbeiders slachtoffer van willekeur en sadisme. In de kampen zelf zijn de leefomstandigheden erbarmelijk slecht, met ondermaatse voeding en een totaal gebrek aan medische zorg en hygiëne. Met meerdere gevangenen tegelijk moeten smerige britsen worden gedeeld in overvolle barakken, zodat besmettelijke ziektes snel om zich heen grijpen en veel slachtoffers maken.

Ook voor Gérard worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 8 april 1945 in Osterode am Harz, op 23-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.