H. Andriesse (bron: Joods Monument)

Herman Andriesse

1892 - 1945

Herman wordt op 28 oktober 1892 geboren in ’s-Hertogenbosch in een Nederlands-Israëlitische familie en woont achtereenvolgens in Utrecht en Amsterdam. In 1923 trouwt hij in Deventer met Betje van Spiegel; zij krijgen samen vier kinderen. Herman dient in het Nederlandse leger als reserve-majoor en staat tijdens de Duitse bezetting geregistreerd als veteraan. In 1943 onderneemt hij, waarschijnlijk in reactie op de Duitse verordening dat Nederlands oud-militairen zich moeten melden om in krijgsgevangenschap afgevoerd te worden, een poging om met zijn familie naar Palestina uit te wijken. Het immigratieverzoek komt echter terecht bij de Duitse autoriteiten die Herman daarop wegens zijn joodse achtergrond arresteren en afvoeren naar Duitsland. Hij komt terecht in concentratiekamp Bergen-Belsen, waar hij op 24 februari 1945 bezwijkt aan de geleden ontberingen. Herman is 52 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.