Jan van Andel

1894 - 1942

Jan wordt geboren op 3 februari 1894 in Andel en woont in Nederlands-Indië, waar hij zich heeft aangesloten bij de Landstorm. Dit KNIL-hulpkorps is bedoeld voor mannen die te oud zijn voor reguliere dienst, maar in noodgevallen opgeroepen kunnen worden voor territoriale verdediging. Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jan vanuit de Landstorm ingelijfd bij het KNIL en als soldaat ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL, slecht voorbereid en uitgerust en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog heftige tegenstand, maar is niet opgewassen tegen de superieure Japanse vuurkracht. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng gedwongen tot overgave. Het is niet duidelijk wat er vervolgens met Jan precies is gebeurd. Hij overlijdt in ieder geval op 20 of 21 maart 1942 in Bandoeng, kort nadat de meeste KNIL-militairen krijgsgevangen worden genomen. Mogelijk is Jan het slachtoffer van ziekte, veroorzaakt door de slechte omstandigheden van zijn krijgsgevangenschap, maar het valt ook niet uit te sluiten dat hij is omgekomen door zware mishandeling of na een represailleactie van de Japanners. Jan is 48 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.