Gerrit van Amerongen (bron: H. van Bers)

Gerrit Jan van Amerongen

1923 - 1945

Gerrit Jan wordt op 30 april 1923 geboren in ’s-Hertogenbosch als zesde van de acht kinderen van Berend van Amerongen en Hendrika Paans en werkt als magazijnbediende.

Tegen het einde van de oorlog sluit hij zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten die de geallieerde bevrijding van Zuid-Nederland in het najaar van 1944 ondersteunen en naderhand ook met hen oprukken naar het bezette noorden. In de bevrijde zones worden de Binnenlandse Strijdkrachten ingezet voor de ordehandhaving.

’s-Hertogenbosch wordt weliswaar vanaf 22-27 oktober 1944 bevrijd, maar daarna is het gevaar van Duitse beschietingen vanuit het bezette noorden nog niet geweken. Op 21 februari 1945 wordt Gerrit Jan dodelijk getroffen door een granaatscherf bij een aanval op het Centraal Station van ’s-Hertogenbosch. Bij diezelfde aanval komen ook zijn kameraden Antoon van Kasteren en Martinus van Ooijen om het leven. Gerrit Jan is 21 jaar geworden en wordt aanvankelijk begraven in Orthen. Later wordt hij bijgezet op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Aart van Bockel zei op 22 januari 2019

De familie van Bers heeft recent een originele foto van mijn oom Gerrit Jan op deze site geplaatst.
Ik zoek contact met hen maar kan hen niet traceren. Zou u mijn gegevens en contactverzoek naar hen kunnen doorsturen? U beschikt over hun emailadres en telefoonnummer. Hoop dat u mij kunt helpen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 25 januari 2019

Beste Aart, per mail zal ik met u hierover contact opnemen.

Bert van van Coenen zei op 8 maart 2021

Zijn er meer gegevens over Gerrit-Jan van Amerongen bekend. En dan vooral, wanneer werd hij lid van de Binnenlandse Strijdkrachten en wat heft hij in die functie nog meer gedaan voordat hij om het leven kwam?

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 11 maart 2021

Bedankt voor je reactie Bert, helaas zijn bij ons niet meer gegevens bekend over Gerrit-Jan. Alles wat wij weten is ook in het verhaal verwerkt. Misschien dat anderen zijn levensverhaal nog zouden kunnen aanvullen?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.