M.W. van Ooijen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Martinus van Ooijen

1909 - 1945

Martinus wordt geboren op 2 maart 1909 in ’s-Hertogenbosch als zoon van Henricus van Ooijen en Lamberta Floris. Na zijn schooltijd wordt hij arbeider en trouwt in 1933 met plaatsgenoot Johanna Sluiter.

Tegen het einde van de Duitse bezetting meldt hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Deze bundeling van gewapende verzetsbewegingen neemt aan geallieerde zijde deel aan de bevrijding van Nederland en zet zich in voor de handhaving van orde en veiligheid in de reeds bevrijde gebieden.

’s-Hertogenbosch wordt weliswaar van 22 tot 27 oktober 1944 bevrijd, maar daarna is het gevaar van Duitse beschietingen vanuit het bezette noorden nog niet geweken. Op 21 februari 1945 sneuvelt Martinus bij een granaataanval op het Centraal Station van ’s-Hertogenbosch. Bij diezelfde aanval komen ook zijn kameraden Gerrit Jan van Amerongen en Antoon van Kasteren om het leven. Martinus 35 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de begraafplaats van Orthen in ’s-Hertogenbosch.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Martin van Ooyen zei op 11 september 2019

Ik ben de zoon van Martinus van Ooijen, 's-Hertogenbosch, 1909-1945.
Het is echt fantastisch dat u een lijst van Brabants gesneuvelden op uw website hebt gezet. Ze kunnen niet genoeg geëerd worden.
De tekst die u bij mijn vader hebt gezet hoort bij de Martinus van Ooijen uit Breda. En de tekst die bij Martinus van Ooijen uit Breda staat hoort bij mijn vader.
Ik zou het op hoge prijs stellen als u de teksten omwisselt, zodat de juiste gegevens bij de juiste persoon komen te staan.
Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groeten
Martin van Ooyen

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 september 2019

Dag Martin, excuses voor de verwisseling! Ik heb het zojuist rechtgezet. Zo zie je maar weer dat het ook voor ons voortdurend opletten blijft.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.