A.F. van Kasteren (bron: C.A.M. van Kasteren)

Antoon van Kasteren

1927 - 1945

Antoon wordt geboren op 18 augustus 1927 in ’s-Hertogenbosch als tweelingzoon van Cornelis van Kasteren en Wilhelmina van der Kleij. Hij groeit op met vier zussen en twee broers en gaat na zijn schooltijd, net als zijn vader, werken als metselaar.

Ondanks zijn jonge leeftijd sluit Antoon zich tegen het einde van de Duitse bezetting aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Aan geallieerde zijde nemen zij deel aan de bevrijding van Nederland en worden ingezet voor de handhaving van orde en veiligheid in de reeds bezette gebieden.

’s-Hertogenbosch wordt weliswaar vanaf 22-27 oktober 1944 bevrijd, maar daarna is het gevaar van Duitse beschietingen vanuit het bezette noorden nog niet geweken. Op 21 februari 1945 neemt Antoon een bewakingsdienst over van mede-BS’er Jan Kerstens op het Centraal Station van ’s-Hertogenbosch. Dit wordt hem noodlottig: diezelfde dag wordt het stationsemplacement door de Duitsers onder vuur genomen. Antoon overleeft de aanval niet; hij is 17 jaar geworden. Bij diezelfde aanval komen ook zijn kameraden Gerrit Jan van Amerongen en Martinus van Ooijen om het leven.

Voor zijn invaldag ontvangt Antoon (mogelijk postuum) een geldbedrag van vijf gulden ter vergoeding van zijn inzet als actief lid van de BS. De beide bankbiljetten van tweeënhalve gulden zijn nog altijd opgeborgen in de portemonnee van zijn vader.

Na het sneuvelen van Antoon metselt zijn vader voor hem en twee van zijn kameraden (onder wie Martinus van Ooijen) op de begraafplaats Orthen te ’s-Hertogenbosch een grafsteen in de vorm van een toren. Deze zijn later vervangen met de standaardzerken voor Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Janny Viguurs zei op 11 september 2019

zoon van Kees van Kasteren en Mina Cleij, zijn vader was ook metselaar. Woonden aan de Kasterense wal in den Bosch. inderdaad in de nadagen vd oorlog op het station omgekomen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.