A. Alter (bron: Joods Monument)

Abraham Alter

1901 - 1942

Abraham wordt op 14 november 1901 in Den Haag geboren en woont met zijn vrouw Grietje Goudsmit in Breda, waar hij een fotohandelszaak heeft. Vanwege zijn joodse afkomst loopt hij tijdens de Duitse bezetting het acute risico gedeporteerd te worden, maar uiteindelijk is hij vanwege actieve verzetsdaden gearresteerd en afgevoerd naar concentratiekamp Auschwitz-Birkenau (nu Oświęcim in Polen). Dit is verreweg het grootste en dodelijkste concentratiekamp dat door het nazi-regime is opgericht en zou na de oorlog hét symbool van de Holocaust geworden. Uiteindelijk worden er 1,1 miljoen mensen in het kamp omgebracht, waarvan verreweg de meeste joods zijn. Tot de vele tienduizenden andere slachtoffers behoren Polen, Russen, politieke tegenstanders van het naziregime, homoseksuelen, Roma’s, Sinti’s en enkele honderden Jehova’s Getuigen. Een groot aantal van hen wordt in de gaskamers om het leven gebracht, maar velen duizenden anderen worden doodgeschoten, doodgeslagen, of zijn het slachtoffer van zware mishandeling, ziekte, ondervoeding, uitputting, onderkoeling of medische experimenten.

Abraham wordt hier op 20 oktober 1942 op 40-jarige leeftijd vermoord. Zijn vrouw en vijfjarige dochter zouden de Holocaust overleven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.