H.F. van Dijk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Herman van Dijk

1925 - 1947

Herman wordt geboren op 8 april 1925 in Sint Hubert als zoon van Leonardus van Dijk en Maria Mooren. Als dienstplichtig soldaat komt hij in de zomer van 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in de Cort Heyligerskazerne te Bergen op Zoom, waar hij wordt ingedeeld bij het daar opgerichte 3-3 Regiment Infanterie.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Herman voor de vervulling van zijn dienstverband als onderdeel van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind september van dat jaar vertrekt hij vanuit Rotterdam met de Kota Agoeng naar Nederlands-Indië en komt na een zeereis van een maand aan in de haven van Belawan op Sumatra. Herman wordt dan in het verderop gelegen Medan gelegerd en neemt vandaaruit deel aan patrouilles in de omgeving, waar ze het behalve tegen infiltraties door Indonesische revolutionairen ook moeten opnemen tegen islamitische rebellen uit Atjeh.

Uiteindelijk is het niet het vijandelijk vuur van de revolutionairen dat zijn leven opeist. Op 15 februari 1947 komt Herman als gevolg van een ongeval in Medan om het leven. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.