H.J. van Dijk (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Henricus van Dijk

1891 - 1944

Henricus wordt geboren op 4 oktober 1891 in Tilburg, waar hij werkt als afdelingschef bij een schoenfabriek. Tijdens de Duitse bezetting stelt hij zich anti-Duits op en pleegt actief verzet door het Joodse echtpaar Schielo-Mendels bij hem thuis verscholen te houden. Op 30 juli 1944 wordt hij wegens zijn felle anti-Duitse uitlatingen gearresteerd en vastgezet in ’s-Hertogenbosch.

Op 8 augustus 1944 wordt in die stad een wachtmeester van de Arbeidscontrole door het verzet geliquideerd. Als represaille worden daarop veertien personen uit de Bossche gevangenis gehaald en op de schietbaan bij kamp Vught gefusilleerd. Een van hen is Henricus. Hij is 52 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

W.Holthuijzen-… zei op 29 augustus 2021

Ik ben de jongste dochter van Joannes, de jongere broer van Henricus. Het kwam ter sprake na een bezoek van kamp Vugt van een achternichtje van Henricus. wat fijn dat hij nog in onze herinnering kan zijn. hartelijke groet

Hanneke Jansen zei op 29 augustus 2021

Ik ben de oudste kleindochter van Joannes en wat fijn dat er aan de broer van mijn Opa gedacht wordt en heb een kaarsje voor hem aangestoken.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 31 augustus 2021

Beste Mw. Holthuijzen en Hanneke, wat fijn dat jullie hier allebei reageren. We hebben het levensverhaal van Henricus graag opgetekend en hopen zo bij te dragen aan het in herinnering houden van zijn daden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.