Herman van Gulik (bron: M. Brokken)

Herman van Gulik

1921 - 1945

Herman wordt geboren op 2 juni 1921 in de buurtschap Berndijk van Kaatsheuvel. Hij is werkzaam als schoenmaker. Om tijdens de bezettingsjaren aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland te ontkomen, duikt Herman onder in het bedrijf van zijn oudere broer Piet. Op 18 augustus 1944 wordt hij echter tijdens een bezoek aan de kapper verraden. De Duitsers arresteren Herman wegens ‘contractbreuk’ (zoals het ontduiken van de Arbeitseinsatz eufemistisch werd genoemd) en zetten hem vast in kamp Amersfoort.

Op 30 augustus volgt transport naar Duitsland. Vermoedelijk is hij, al dan niet via Sachsenhausen, naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd, om daar onder erbarmelijke omstandigheden en stelselmatige mishandelingen in de baksteenfabriek en de kleiputten dwangarbeid te verrichten.

De familie krijgt na de oorlog van het Rode Kruis bericht dat Herman op 3 mei 1945 is omgekomen aan boord van de Cap Arcona, het ‘drijvende concentratiekamp’ dat in de Lübecker Bocht wordt gebombardeerd door de Engelsen die niet weten dat het schip vol kampgevangenen zit, met vijfduizend doden tot gevolg. In maart 1950 wordt echter duidelijk dat Herman niet op de Cap Arcona heeft gezeten, maar dat hij, mogelijk na een dodenmars, in Bergen-Belsen is terechtgekomen en daar aan ziekte en de geleden ontberingen is overleden. Een precieze overlijdensdatum ontbreekt, maar zou tussen 28 april en 31 mei 1945 liggen. Herman is dan 23 jaar geworden. De familie heeft het verlies van Herman altijd bij zich gedragen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.