Hermanus de Vries

1914 - 1945

Hermanus wordt geboren op 29 november 1914 in Oudenbosch als zoon van Johannes de Vries en Jeanna van Hunnik. Hij tekent voor militaire dienst bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij zich vestigt in Bandoeng.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen de oorlog aan Japan. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt ook Hermanus, die dan sergeantmonteur is, opgeroepen voor de verdediging van Java.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL biedt nog felle weerstand, maar wordt ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top en miscommunicatie. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng gedwongen tot overgave. Hermanus wordt daar diezelfde dag samen met duizenden andere Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap afgevoerd.

Via de Javaanse kampen wordt hij half augustus naar Thailand gedeporteerd om daar als dwangarbeider te worden ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent lange dagen van extreem zwaar werk in het broeierig hete weer van de tropen. De voeding is zeer karig en er zijn nauwelijks medicijnen voorhanden tegen endemische ziekten. Ondertussen staan de gevangenen bloot aan mishandelingen en lopen grote kans in hun verzwakte toestand te verongelukken. Hermanus doorstaat de beproevingen van de spoorlijn om in september 1944 naar de kampen in Japan zelf te worden getransporteerd.

Daar komt Hermanus terecht in een van de kampen rond Tokyo, waar hij aan het werk wordt gezet ten behoeve van de Japanse oorlogsindustrie. Ernstig verzwakt als hij op dat moment al is na maanden aan de Birma-spoorlijn, wordt hij op 20 mei 1945 in zieke toestand opgenomen in het Shinagawa-hospitaal. Een maand later, op 23 juni 1945, bezwijkt hij daar aan de gevolgen van amoebiasis. Hermanus is 30 jaar geworden en wordt ter plaatse gecremeerd. Zijn assen worden later bijgezet op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.