H.W.M. de Graaff (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hub de Graaff

1924 - 1944

Hub wordt geboren op 26 december 1924 in Waalwijk als jongste van de vier kinderen van Wilhelmus de Graaff en Maria Zijlmans. Net als zijn vader werkt Hub als slager. Tijdens de Duitse bezettingsjaren sluit hij zich aan bij de Ordedienst (OD), de eerste grote verzetsorganisatie in Nederland die zich tot doel stelt de maatschappelijke orde te handhaven zodra de Duitsers zijn verdreven.

Tegen het einde van de Duitse bezetting wordt hij toegelaten tot de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 8 december 1944 komt hij om het leven bij een verkeersongeluk in Kaatsheuvel, doordat hij met zijn motor tegen een Canadese tank rijdt en daarbij fataal gewond geraakt. Hub is 19 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Conny Rondel-Solcer zei op 11 januari 2020

Ik heb de jongste broer, oom Hub de Graaff, van mijn moeder, Dina de Graaff niet bewust gekend. Oom Hub was 19 toen hij stierf en toen was ik 2 jaar. Ik heb heel veel verhalen over hem gehoord en door die verhalen denk ik dat ik een leuke en lieve oom heb gehad. Jammer dat zo jong is overleden. Maar dit jaar, het jaar van 75 jaar vrijheid, gaan we hem gedenken en luisteren naar alle andere verhalen over vooral jonge mensen , die zijn overleden door het geweld van de oorlog van 1940 t/m 1945. Voor mijn oom Hub en alle andere overledenen steken ik een kaarsje op.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 januari 2020

Hartelijk dank voor je reactie, Conny! Wat jammer dat het je je oom zelf niet bewust hebt meegemaakt en dat hij zo jong is overleden. Wel heel fijn dat er veel mooie verhalen over hem zijn verteld. Kun je misschien een voorbeeld noemen van zo'n verhaal? Erg mooi dat jullie hem (en vele anderen) op deze manier gedenken. 

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 januari 2020

Bedankt voor je aanvulling Ruud, mooi om zo ook de familieverbanden van Hub te kunnen volgen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.