Kapelaan Hubert Mol (bron: A. Zimmer)

Hubert Mol

1914 - 1943

Hubert wordt geboren op 6 mei 1914 in Roosendaal als zoon van koperslager Henricus Mol en Maria Roovers. Op 13-jarige leeftijd bezoekt hij het Instituut St. Louis in Oudenbosch, maar een jaar later is hij ingeschreven op kleinseminarie Ypelaar in Breda. Aansluitend volgt hij opleiding tot diaken aan grootseminarie Bovendonk in Hoeven. Op 25 mei 1940 volgt zijn priesterwijding door bisschop mgr. Petrus Hopmans van Breda. Eind november van hetzelfde jaar is hij benoemd tot kapelaan van de Quirinus-parochie in Halsteren.

Tijdens de Duitse bezetting blijft kapelaan Mol zich inzetten voor de katholieke jeugd. Zo geeft hij leiding aan de inmiddels verboden katholieke jeugdbeweging Jonge Wacht en begint hij een mondharmonicaclub die niet is aangesloten bij de nazistische Kultuurkamer, wat dan verplicht is. Ook beschikt de kapelaan over een radio waarmee hij Radio Oranje beluistert.

Na te zijn verraden door een NSB’er, wordt kapelaan Mol op 7 oktober 1942 in Halsteren gearresteerd. Via Breda en Utrecht wordt hij naar Den Haag gebracht, waar hij wordt veroordeeld voor het beluisteren van Radio Oranje, het voortzetten van verboden jeugdverenigingen en het helpen van onderduikers. Daarna volgt zijn deportatie naar Duitsland, waar hij wordt binnengebracht in de strafgevangenis van Bochum. Vandaaruit wordt hij tewerkgesteld in Hattingen in de Henrichshütte, een hoogoven voor het smelten van ijzeroer.

Daar wordt Hubert, 28 jaar oud, op 13 april 1943 met een nekschot geliquideerd. De familie wordt medegedeeld dat hij aan een longaandoening is overleden; pas in 1990 komt de ware toedracht aan het licht.

Hubertus wordt aanvankelijk in Hattingen zelf begraven. In 1951 wordt hij overgebracht naar Roosendaal. Sinds 1981 heeft Hubert zijn laatste rustplaats gevonden op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.