Hubertus Peltzer

1914 - 1941

Hubertus wordt geboren op 9 februari 1914 in Breda als zoon van Herman Peltzer en Cornelia van Dalsum. In januari 1938 huwt hij in Princenhage met Maria Bloemscheer, met wie hij een dochter heeft.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, komt hij op voor de dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht. Met de rang van sergeant wordt hij ingezet aan de Grebbelinie en neemt daar in de meidagen van 1940 deel aan de verdediging tegen het binnengevallen Duitse leger. Bij deze gevechten raakt Hubertus zwaar gewond, maar hij maakt de Nederlandse capitulatie en het begin van de Duitse bezetting nog mee.

Uiteindelijk wordt Hubertus alsnog opgenomen in het verpleeghuis van Ginneken, waar hij op 9 oktober 1941 bezwijkt aan zijn eerder opgelopen verwondingen. Hubertus is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Breda op de rooms-katholieke begraafplaats Zuylen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Harry de Swart zei op 31 maart 2018

H.H.G. Peltzer was een zoon van Herman Heinrich Gerhard Peltzer en Cornelia Maria van Dalsum.
Hij was getrouwd op 6 januari 1938 te Princenhage met Maria Petronella Bloemscheer en had een dochter.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 april 2018

Bedankt voor de aanvullende gegevens, Harry!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 april 2018

Op Grebbeberg.nl valt te lezen dat H. Peltzer in oktober 1941 in het verpleeghuis in Ginneken is bezweken aan verwondingen, opgelopen tijdens de Slag om de Grebbeberg, bijna anderhalf jaar daarvoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.