H.H.G. Peltzer (bron: H. Kloppenburg)

Hubertus Peltzer

1914 - 1941

Hubertus wordt geboren op 9 februari 1914 in Breda als zoon van Herman Peltzer en Cornelia van Dalsum. In januari 1938 huwt hij in Princenhage met Maria Bloemscheer, met wie hij een dochter heeft.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, komt hij op voor de dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht. Met de rang van sergeant wordt hij ingezet aan de Grebbelinie en neemt daar in de meidagen van 1940 deel aan de verdediging tegen het binnengevallen Duitse leger. Bij deze gevechten raakt Hubertus zwaar gewond, maar hij maakt de Nederlandse capitulatie en het begin van de Duitse bezetting nog mee.

Uiteindelijk wordt Hubertus alsnog opgenomen in het verpleeghuis van Ginneken, waar hij op 9 oktober 1941 bezwijkt aan zijn eerder opgelopen verwondingen. Hubertus is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Breda op de rooms-katholieke begraafplaats Zuylen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Harry de Swart zei op 31 maart 2018

H.H.G. Peltzer was een zoon van Herman Heinrich Gerhard Peltzer en Cornelia Maria van Dalsum.
Hij was getrouwd op 6 januari 1938 te Princenhage met Maria Petronella Bloemscheer en had een dochter.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 april 2018

Bedankt voor de aanvullende gegevens, Harry!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 april 2018

Op Grebbeberg.nl valt te lezen dat H. Peltzer in oktober 1941 in het verpleeghuis in Ginneken is bezweken aan verwondingen, opgelopen tijdens de Slag om de Grebbeberg, bijna anderhalf jaar daarvoor.

Huub Kloppenburg zei op 9 juni 2021

Reactie van de kleinzoon van H.Peltzer:
Mijn moeder Dymphie Kloppenburg-Peltzer was zijn dochter.
Zij is in 2017 overleden.
De betaling voor de grafrechten voor het graf van mijn opa heb ik overgenomen, nadat ik bericht kreeg dat het graf na 81 jaar geruimd zou worden. H. peltzer, gestorven voor zijn vaderland.
In Memoriam.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 10 juni 2021

Wat ontzettend mooi dat de kleinzoon van H. Peltzer zorg draagt voor zijn graf en daarmee voor de herinnering aan zijn grootvader. Hartelijk dank voor het doorgeven, Huub!

B Grin zei op 26 mei 2022

Fijn dat de grafrechten opnieuw betaald zijn. Het graf staat tussen een aantal familiegraven van ons in en als we langskomen dan neem ik het graf van Hubertus ook gelijk even mee. Beetje vegen, bloemetje er bij. Ik heb ook de tekst weer opnieuw zwart gemaakt want die werd weer vaal. We hadden ook dat bordje gezien en dachten dat het graf een dezer dagen weg zou zijn. Gelukkig is dat niet zo.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 mei 2022

Bedankt voor uw reactie B. Grin, wat mooi dat u de zorg voor dit graf ook af en toe op u neemt. En fijn om te lezen dat de grafrechten weer betaald zijn. Zo kan de gezamenlijke zorg voor het graf van Hubertus gewaarborgd blijven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.