H.M.C. van Dun (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hubertus van Dun

1904 - 1940

Hubertus wordt geboren op 12 oktober 1904 in Tilburg, als zoon van Hubertus van Dun en Bernardina de Pont. Volgens de familie is hij avontuurlijk aangelegd en reist hij vanaf 1924 de wereld rond; regelmatig ontvangen zijn ouders kaartjes van hem uit de meest exotische plaatsen. Als op 10 mei 1940 de oorlog voor Nederland uitbreekt, is Hubertus werkzaam op het Noorse koopvaardijschip S.S. Hada County. Sinds 9 april 1940, toen de Duitsers Noorwegen waren binnengevallen, was alle Noorse koopvaardijschepen in de geallieerde wateren door de Noorse regering vaarplicht opgelegd; vanaf dat ogenblik worden zij als militairen ingezet en behandeld. Hubertus was zodoende als Nederlandse opvarende al bij de oorlog betrokken voordat de Duitse inval in Nederland plaatsvond. Vanaf 6 juni 1940 zou ook de Nederlandse koopvaardijvloot voor militaire doeleinden worden ingezet.

Op 12 mei 1940 is de Hada County onderweg van Le Havre in Frankrijk naar Port Talbot in Wales. Op deze reis raakt Hubertus tijdens de aflossing van de wacht aan boord van het schip vermist. Het is niet bekend wat er precies is gebeurd, maar vermoedelijk is hij overboord geslagen. Hij is 35 jaar geworden.

Hubertus is de schoonbroer van Hendrikus Deeken die in 1943 in Japanse krijgsgevangenschap tijdens werk aan de Birma-spoorlijn overlijdt.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.