Ignatius Theewis

1901 - 1940

Ignatius wordt geboren op 24 februari 1901 in Bergen op Zoom. Hij dient bij de Koninklijke Marine en heeft zich vermoedelijk hiervoor in Den Helder gevestigd, waar de marinebasis is gelegen. Hij wordt als sergeant-vliegtuigmaker ingedeeld bij de Marine Luchtvaartdienst (MLD) in Nederlands-Indië. Daar wordt hij gestationeerd op vliegkamp Morokrembangan in Soerabaja, de basis voor watervliegtuigen van de MLD.

Nadat Nederland op 15 mei 1940 capituleert, is de kolonie op zichzelf aangewezen. De regering-in-ballingschap in Londen is nog altijd formeel de hoogste gezaghebber in Nederlands-Indië, maar noodgedwongen moet Batavia zelf de verdediging tegen de Japanners organiseren. Er wordt op dat moment al niet getwijfeld aan een Japanse aanval, vanwege de olievelden en grondstoffen die Indië rijk is. Tegen deze achtergrond worden het KNIL en de Marine in voortdurende staat van paraatheid gehouden.

Ignatius komt op 25 september 1940 vermoedelijk als gevolg van een ongeval om het leven, op het vliegkamp in Soerabaja. Ignatius is 39 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.