E.O. Mettivier Meijer (bron: De Vrije Philips Koerier, 18 sept. 1946)

ir. Eduard Mettivier Meijer

1914 - 1944

Eduard wordt geboren op 6 juli 1914 in Den Haag als zoon van Hubert Mettivier Meijer en Anjenette Huges. Hij woont in Eindhoven en werkt als technisch-commercieel assistent op de Commerciële Afdeling van Philips.

In het najaar van 1942 wordt hij door zijn collega ir. D.M. Duinker benaderd om deel te nemen aan het verzet tegen de Duitse bezetting. Eduard besluit hierop in te gaan en sluit zich aan bij Duinkers verzetsgroep: de groep-Packard onder leiding van Henk Deinum. Voor groep-Packard gaat Eduard zend- en ontvangstinstallaties bouwen waarmee rechtstreeks contact kan worden gelegd met Bureau Inlichtingen in Londen. Eduard besteedt veel tijd en energie in het bouwen van sterkere zenders en ontvangers die bovendien met behulp van accu’s en omvormers onafhankelijk van het lichtnet kunnen functioneren. Achtereenvolgens richt in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Groningen en Maastricht nieuwe installaties in.

Op 6 september vertrekt Eduard met zender ‘St. Joseph’ vanuit Eindhoven naar Arnhem. Onderweg wordt hij echter in of bij Nijmegen door de Duitsers aangehouden met dit belastende materiaal. Enkele uren later wordt hij bij een vluchtpoging doodgeschoten. Eduard is 30 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. Postuum wordt hem voor zijn verzetswerk de Bronzen Leeuw toegekend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.